Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ettől összecsinálod magad: Deadstream - Kísértetjárás kritika

A found footage új életre kelt? Kritikánkból kiderül.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 04. 00:00

Ettől összecsinálod magad: Deadstream - Kísértetjárás kritika
Megosztás

Hirdetés

A "found footage" műfaj az elmúlt években nem éli legszebb napjait, azonban ez nem jelenti azt, hogy ne lenne olyan alkotás, amely kiemelkedő ebben a zsánerben, hiszen ezt a sort erősíti az Ideglelés, az Apollo 18, a Rec és a V/H/S. 2022-ben amerikában bemutatásra került a Deadstream - Kísértetjárás című film, ami tovább növeli az emlékezetes produkciókat a "found footage"-on belül. A horrort végre a hazai nézők is - magyar szinkronnal - tudják fogyasztani a Scream! streaming-szolgáltatónak hála. Nekik köszönhetően mi is megnéztük, és tényleg van miről beszélni. 

A történet dióhéjban anniy, egy bukott internetes celeb úgy próbálja visszaszerezni követőit, hogy egy nem mindennapi ötlettel áll elő. Betör egy elhagyatott kísértetházba, ahol állítólag egy fiatal nő egyszer öngyilkos lett, és a szelleme most a folyosókon bolyong. Azt tervezi, hogy ott tölt egy egész éjszakát, és élőben közvetíti, mi történik. A dolog végül nagyon rosszul sül el, véletlenül felbosszant egy szellemet, a nagy visszatérési eseménye pedig valós idejű harccá válik. Bár ilyenkor minden normális ember megpróbálna elmenekülni, viszont nézői folyamatosan arra biztatják, hogy maradjon, ezzel kockáztatva életét.

A műfaj rendkívül érdekes, hiszen nem egy hétköznapi dologról van szó. Röviden azt takarja a "found footage" kifejezés, hogy egy kézi kamera felvételén át ismerhetjük meg a történetet, a karaktereket, tehát szinte mindent, ami a filmet illeti. Rengeteg hiba szokott becsúszni az ilyen tartalmaknál, a leggyakoribb, hogy remeg és össze-vissza mozog a kamera, amivel nem is lenne baj, de amikor nem látunk semmit az már eléggé bosszantó tud lenni és nézhetetlenné válik. A Deadstream - Kísértetjárás ezt a "bakit" simán kiküszöbölte, és olyan profi munkát láthatunk a kamerával, amit már nagyon régen tapasztaltunk. Azonban a profizmus nemcsak a felvételek pazar kidolgozottságára igaz, hanem majdnem mindenre. 

A film kiválóan építkezik, mindent a legelejéről mutat be, hogy megértsük a streamer motivációját, hogy mit, miért csinál. Shawn karaktere a nyitójelenetekben bővebben ki van vesézve, ahol láthatjuk, hogy mennyi őrült kihívást teljesített a szponzoráció és a nézettség érdekében, de van egy dolog, amit eddig nem mert megtenni: egy éjszaka egy kísértetjárta házban. Shawn elmondása szerint keresztény és hisz a túlvilágban, de ez egyáltalán nem mutatkozott meg a már elkezdődött élő adásában. Azt lehet érezni, hogy nem veszi komolyan és hülyének nézi az ott lakó szellemeket, amire rá is fázik elég rendesen. Maga a karakter jól van megírva, egyeseknek lehet idegesítő lesz a meggondolatlan döntései miatt, viszont pont ez a film lényege. Továbbá a kommentelőkkel lévő beszélgetések is hibátlanul vannak prezentálva, és az is ötletes húzás volt, hogy a Twitch helyett Shawn a LivVid felületén közvetít, amely lényegében egy és ugyanaz az előbb említettel. 

A cselekmény első harminc percében egyáltalán nem találkozunk semmiféle szellemmel vagy bármilyen lénnyel, azonban annyira félelmetes, hogy sötétben nem igazán ajánlott a megtekintése. A zseniális kamera beállításoknak, a hátborzongató helyszínnek és díszletnek, illetve félelemkeltésnek köszönhetően borzasztóan ijesztő lett a film, aminek során minden percében lehet félni. Ez a legnagyobb pozitívuma a Deadstream - Kísértetjárásnak, és ebből csillagos ötösre vizsgázik. 

Egyedüli negatívumként azt tudnánk felhozni, hogy néhol érződik az, hogy alacsony költségvetésből készült a film, hiszen a szörnyek eléggé érdekesen néznek ki, de ez legyen a legkisebb gondja a készítőknek, ha ilyen kevés pénzből egy ennyire szórakoztató és félelmetes darabbal tudtak előállni. 

VÉGSZÓ

Összességében a Deadstream - Kísértetjárás az elmúlt évek egyik legjobb "found footage" filmje, amely végig feszült és ijesztő tud maradni, minden percben azt érezzük, hogy most történni fog valami, de közben nem lesz semmi, és az alkotás csak játszik az idegeinkkel, ezt pedig egyáltalán nem bánjuk. Alacsony költségvetésből ilyen jó horrort csinálni, le a kalappal a készítők előtt, akik még a szellemek háttértörténeteit is érdekesség varázsolták.

7/10 

Hirdetés


Deadstream - KísértetjárásFilmek 2022Found footageHorrorScream!

Képek forrása: Scream!

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.