Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Darth Tenebrous története

A Star Wars-világának egyik legfontosabb és legfélelmetesebb Sith Nagyura volt Darth Tenebrous. De vajon hogy néz ki az ő története?


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 21. 18:52

Darth Tenebrous története
Megosztás

Hirdetés

A Star Wars egyre jobban ássa bele magát a Köztársaság Fénykora időszakába, olyan projekteken keresztül, mint például a The Acolyte. Ez a korszak a béke időszaka volt a galaxisban, amikor nem voltak nagyobb háborúk, és a Jedi Rend volt az elsődleges békefenntartó szervezet. A tudományos felfedezések, a kulturális reformok és a politikai béke kora volt ez, és a galaxis egy új, virágzó korszakba lépett át. A Köztársaság nyugalma, a Jedik nemessége és a galaxis biztonsága mögött azonban olyan sötétség húzódott meg, amiről senki sem tudott.

Bár a Köztársaság Fénykora idején nem voltak ismert Sithek a galaxisban, a gonosz és sötét alakok mindig is léteztek - csak az árnyékban rejtőzködtek, miközben a következő lépéseiket tervezgették. Generációkon át rengeteg Sith Nagyúr emelkedett fel és bukott el. Mindegyikük arra képezte ki tanítványát, hogy még náluk is hatalmasabb legyen. Az egyik ilyen Sith Nagyúr Darth Tenebrous volt, akinek a Star Wars-franchise-ra gyakorolt hatása sokkal mélyebb, mint azt sokan gondolnánk. Hiába élt Tenebrous évszázadokkal ezelőtt, a Skywalker-saga egészére hatással volt, és akár még vissza is térhet a jövőbeli tartalmakban - legalábbis biztos, hogy rengeteg rajongó örülne neki.

Darth Tenebrous Yavin előtt 247 és 167 között született. Bár az új kánonban nagyon kevés forrás található a karakter életéről, a Legendák sokkal jobban belemerült az életébe. Mivel nagyon kevés ellentmondás van a történetei között, Darth Tenebrous életét továbbra is a franchise kánonjának részeként tartják számon.

Rugess Nome egy Bith csillaghajótervező volt, aki az egész galaxisban ismert volt a kiváló munkáiról. Azonban egy sokkal mélyebb titkot rejtegetett, amelyet csak kevesen ismertek: ő volt a Darth Tenebrous néven ismert Sith. Nome-ot egy olyan Sith Nagyúr tanítványának választották ki, akinek a nevét nem jegyezte fel a történelem. Tenebrous mesteréről keveset tudunk, csak annyit, hogy a Twi'lek fajba tartozott. Tenebrous és mestere együtt dolgoztak a nagy terv előmozdításán, amely egy hosszú távú, a Sithek generációin átívelő terv volt, amelynek célja a Jedik belülről történő elpusztítása.

Darth Tenebrous teljesen más módon közelítette meg az Erőt, mint a legtöbb Jedi vagy Sith. Tenebrous tudományos kísérletekkel próbálta az Erő teljes kapacitását hasznosítani. Ezekbe a kísérletekbe pedig több vírus kialakítását is tesztelte, köztük egy olyant, amely az Erővel való kapcsolat megszakítását eredményezte, viszont ez kudarcba fulladt. Mint sok más Sith előtte és utána, Tenebrous végül erősebb lett mesterénél, és megölte őt.

Miután megölte mesterét, Tenebrous útnak indult, hogy tanítványt keressen. Azonban nem elégedett meg azzal, hogy "csak szimplán" találjon egy Erő-érzékeny egyént, akit kiképezhet. Ehelyett manipulált egy Erő-érzékeny Muunt és a feleségét, hogy gyermekük szülessen, akit Hego Damasknak neveztek el. Néhány év múlva Tenebrous a gondjaiba vette a gyermeket, és kiképezte, hogy a bölcs Darth Plagueis néven ismert Sith Nagyúrrá váljon. Ezt követően együtt folytatták a kísérleteiket, mélyebben kutatva a midikloriánokat.

Tenebrous azonban megsértette Darth Bane Kettő Szabályát, amely előírta, hogy egyszerre csak két Sith létezhet, egy mester és egy tanítvány. Miközben Plagueist képezte, Tenebrous egy másik tanítványt is felvett Darth Venamis személyében. Nem tudni pontosan, hogy Tenebrous milyen szinten képezte ki Venamist, akiről egyébként Plagueis később azt gyanította, hogy a rokona volt mesterének, mivel mindketten Erő-érzékeny Bithek voltak. Tenebrous árulására csak a halála után derült fény, amikor Plagueis felfedezte Venamis létezését, és egy rövid csata után legyőzte vetélytársát. A győztes Sith Nagyúr évtizedekig életben tartotta Venamist, aki kómában volt, és embertelen kísérleteket végzett rajta, hogy tanulmányozza a vérében lévő midikloriánokat.

Miután Plagueist tanítványául fogadta, Darth Tenebrous élete utolsó éveit azzal töltötte, hogy a Sithek befolyását kiterjessze a galaxisra anélkül, hogy felfedte volna a létezésüket. Hatalmas kémhálózatot épített ki, amely később nélkülözhetetlennek bizonyult ahhoz, hogy egy Sith kerüljön a Galaktikus Szenátus élére, és így teljes legyen a Jedik elpusztítására irányuló terv. Tenebrous ez idő alatt is megőrizte civil személyazonosságát, és továbbra is képzett űrhajótervezőként szerzett magának hírnevet. Hasonlóképpen, Plagueis is megőrizte Hego Damask személyazonosságát, és bankárként tevékenykedett. Azonban Tenebrous figyelme más felé terelődött, miután felfedezte a Whills Naplójának egy darabját.

Darth Tenebrous mindössze néhány évvel a halála előtt bukkant rá a Whills Naplójának egy kis részére. A napló, egy ősi dokumentum volt, amely a galaxis történelmének eseményeit tartalmazza, illetve szerepelt benne egy prófécia a Kiválasztottról, aki egy napon egyensúlyt teremt az Erőben. A Kiválasztottról szóló próféciát olvasva Tenebrous felismerte, hogy egy ilyen személy milyen hatalommal bírna, és elkezdett tervezgetni, hogyan tudná ezt az erőt hasznosítani.

Darth Tenebrous, aki már teljesen tisztában volt az eljövendő Kiválasztottal, kitalált egy tervet, hogy "kicselezze" a halált, és megszerezze ezt az egyént, amint megszületik. Az Erővel kapcsolatos évszázados kísérletei során szerzett összes tudását felhasználva a Sith Nagyúr egy olyan vírust állított elő, amely a véráramba fecskendezve felerősítette a midikloriánokat. Tenebrous az új organizmusokat maxikloriánoknak nevezte el, és felfedezte, hogy ezek biztosítják számára azt a képességet, hogy a halála után is megőrizze a tudatát. Mivel Tenebrous tudta, hogy Plagueis megfogja ölni, ahogy minden Sith-tanítvány teszi, azt tervezte, hogy a midikloriánok segítségével átülteti a tudatát tanítványa testébe, és egyfajta élősködőként fog "élni" benne, amíg a Kiválasztott fel nem bukkan. Azon a napon Tenebrous átveszi a tudatát, megszállja a Kiválasztottat, és megszerzi annak minden hatalmát.

Darth Plagueis úgy ölte meg mesterét, hogy sziklákat dobott a fejére, miközben ők ketten egy barlangot kutattak Bal'demnicen. A törmelék alatt lassan haldokolva Tenebrous végrehajtotta tervét, és átültette a maxikloriánjait Plagueis testébe. Ez a cselekedet azonban azt eredményezte, hogy Tenebrous visszanyerte a képességét, és Plagueis Erővel lévő kapcsolatának köszönhetően látta a jövőt. Egy felhős jövőképben Tenebrous sokkal hamarabb szemügyre vehette azt, hogy Plagueist tanítványa, Darth Sidious fogja meggyilkolni, mint ahogy azt várta. A Kiválasztott nem fog megjelenni Plagueis életében, ahogy azt Tenebrous eltervezte. Mivel nem akarta elszenvedni tanítványa sorsát, pánikba esett és kilökte tudatát Plagueis testéből. Ez viszont azt eredményezte, hogy Tenebrous tudata az élet és a halál közti szürke űrben rekedt, arra kárhoztatva, hogy az örökkévalóságig újra és újra át kell élnie a halála eseményeit egy kínzó létben.

Darth Tenebrous öröksége még mindig mély hatást gyakorol a Star Wars-világára. A Sithek nagy tervét végül Sheev Palpatine, vagyis Darth Sidious hajtotta végre, ezzel évtizedekig tartó félelembe és sötétségbe taszítva a galaxist. Azonban még ezzel sem ért véget Tenebrous hatása a galaxisra.

Évtizedekkel a Darth Vader által állítólagosan bekövetkezett halála után Palpatine császár VALAHOGY visszatért, és egy Végső Rend néven ismert hajóflottát és az Örök Sith névre keresztelt csoportot irányította, utóbbit egyébként Plagueis hozta létre még korábban. Palpatine hadseregének 26. légiója Tenebrousról kapta a nevét, ami egy plusz jelentést és motivációt adott a seregnek, mivel az exegoli-csatában vívták meg végső harcukat. Sőt, Tenebrous végtelen kísérletei az Erővel és a midiklóriánokkal, esetleg köze lehet Palpatine feltámadásához, viszont ez nagy eséllyel örökre rejtély marad.

Hirdetés


Darth PlagueisDarth SidiousDarth TenebrousKöztársaság FénykoraLegendákLucasfilmStar WarsThe Acolyte

Képek forrása: Wookieepedia

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.