Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Borderlands - Kritika!

Aki látott már életében filmet, az látta a Borderlandset is


kristofjozsef Kristóf József

2024. 08. 09. 19:33

Borderlands - Kritika!
Megosztás

Hirdetés

Borítókép: Jamie Lee Curtis, Cate Blanchett, Jack Black, Kevin Hart, Ariana Greenblatt, Florian Munteanu - Borderlands

Mielőtt nagyon belevágnánk a témába: Nem játszottunk a kultikus kalandjátékkal. Valahogy a Borderlands mindig elkerülte az unalmas, kockulással lekötött estéket nálunk, és egyébként sem feltétlen a mi világunk, szóval…. A kritikában bárminemű nem is tudjuk…. hozzáértést az alapanyaggal kapcsolatban; nem éri meg keresni.

A Borderlands az előzetese alapján felkeltette az érdeklődésünket: nem szeretjük feltétlen a szélsőségeket, de elég egyértelmű volt, mi lehet a két véglet, azaz vagy egy állati szórakoztató, Galaxis őrzői hangulatot árasztó vicces kalandfilm, vagy pedig egy arcpirítóan kínos kudarc.

Mivel a 2001-es A Múmia visszatér óta nem készült legalább 5 tényleg szórakoztató kalandfilm, nyilván erre volt a nagyobb szükség, hiszen utóbbiból, azaz a kellemetlen kudarcból azért igen sok készül hónapról hónapra. Egyébként a hitünk erősen megingott a sztorival kapcsolatban, mikor kicsit nagyítózva néztük meg az IMDB adatlapját a filmnek, és a horror filmeken szakosodott Eli Roth-ra bízták azt a bizonyos széket... aki egyébként nem egy olyan név, amit a stáblistán látva ki szaladunk a moziteremből, de nem a Motel trilógia direktora az, akire mi egy James Gunn típusú kaland-vígjáték rendezését bíznánk.

Eli Roth - Borderlands

A történet szerint Atlas lányát elrabolják, az apa pedig a galaxis legeredményesebb fejvadászát küldi hogy megkeresse a lányt. Időközben kiderül, hogy a küldetés nem olyan egyszerű, a cél pedig Pandora elveszett misztikus kincse. Az évszázadok óta keresett ládát azonban csupán egy kiválasztott képes megtalálni, szóval… elég egyértelmű hogy mi vár ránk a cselekmény ideje alatt.

Kezdjük meg a kármentést: jelen kritika írásakor a Borderlands 35 kritika alapján a Rotten Tomatoes oldalán mindössze 3, azazz HÁROM százalékon áll. Ez a szám egyébként, mikor a filmen még 24 kritika volt, kereken 0%-on állt, ami a mi értelmezésünkben kb egy Dobó Kata féle Kölcsönlakást, vagy egy késő este káromkodó tini lányok TikTok élőadásával egyenlő szóval… egyértelműen nem volt vele túl elnéző a kritika. Lehet itt benne van a pakliban egy elég direkt lehúzás, vagy szimplán arról van szó hogy játékadaptációként egészen rossz, de mint mondtuk, ehhez a részéhez nem igazán tudunk hozzászólni, csak is a filmhez, mint olyan.

A Borderlands mindenesetre azért nem nézhetetlen: egyszerűen semmilyen. Egy abszolút jellegtelen akció mozi, ami nem csupán a humorban nem képes maradandót alkotni, de akció jeleneteiben is sokkal inkább lusta, mint egy cseppnyit is kreatív. 

Jamie Lee Curtis, Cate Blanchett, Kevin Hart, Ariana Greenblatt, Florian Munteanu - Borderlands

Karakterei közül is inkább csak Cate Blanchette és Jamie Lee Curtis kararizmája viszi el a hátán a showt, de a csapat összképe még így is kellemetlenebb, mint a 2016-os Öngyilkos osztagban. Kevin Hart már bizonyította, hogy nem csupán ahhoz ért, hogy ő legyen a film humorzsákja, viszont most, a Borderlands esetében kifejezetten sokat segített volna a mozi szórakoztató faktorán.

Ha már itt tartunk, rá is kanyarodhatunk a humorra, mert az még egy nagyon érdekes dolog. 

A humor egy szubjektív eleme minden művészeti alkotásnak. Mindenkinek más a humorérzéke, amivel semmi probléma nincsen, viszont nagyon sokat számít egy film megítélésében, annak aki nézi. Mindezek ellenére, habár a moziterem közel sem volt túlzsúfolva, de a teljes 100 perc alatt senkit nem halottunk még csak kuncogni sem. Persze egy kaland vígjáték esetében elég lelombozó ha semmiféle reakciót nem vált ki a közönségből a poénkodás. 

Továbbá ha már említettük a játékidőt, stáblista nélkül 90 percről beszélünk: A film egy pillanatig nem áll le, folyamatosan mozgatja a sztori a karaktereket, mégis ANNYIRA képtelen arra, hogy lekösse az embert, hogy…tulajdonképpen tűnt ez az egész egy vaskos két órának, úgyhogy nem feltétlen volt felhőtlen szórakozás ez a mozi.

Jamie Lee Curtis, Cate Blanchett, Jack Black, Kevin Hart, Ariana Greenblatt, Florian Munteanu - Borderlands

Mindazok mellett hogy egyértelműen egy ROSSZ filmről beszélünk, magabiztosan ki tudjuk jelenteni, hogy a nulla, illetve a három százalékos értélekések még így is kifejezetten túlzóak. Hiszen a mozi legnagyobb problémája, hogy a létező összes filmes klisét felhasználva próbálja szórakoztatni a nagyérdeműt, és próbál olyat adni ennek a sztorinak, ami nincs benne: szívet. Aki látott már életében filmet, az látta a Borderlandset is. Ennyi. De az, hogy a Jack és Jillel lenne egy szinten, illetve a Kabalapasi alatt, azért nem kicsit pofátlan.

Nyilván kicsit sajnáljuk most a Borderlandset, mindazok ellenére hogy tényleg rossz mozi lett, és játékhoz se jött meg a kedvünk. A film teljes körű megítélését pedig inkább azokra bíznánk, akik jártasak a játék világában is. De filmes szempontból, az is biztos, hogy a vasárnap délutáni TV-ben leadott filmeknél… nem rosszabb: A BORDERLANDS.

Hirdetés


Ariana GreenblattBorderlandsCate BlanchettEli RothFlorian MunteanuJack BlackJamie Lee CurtisKevin Hart

Képek forrása: Borderlands (2024)

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.