Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Beetlejuice Beetlejuice kritika

Ilyen lett a hosszú évek után visszatérő Beetlejuice második része!


kristofjozsef Kristóf József

2024. 09. 05. 21:57

Beetlejuice Beetlejuice kritika
Megosztás

Hirdetés

Hamarosan lehullanak az első falevelek, a boltokban megjelennek tonna számra az őszi, és Halloweeni dekorációk, a fürdőgatyát felváltják a pulcsik, és a menő szél dzsekik, a Balaton partjairól pedig a plázákba, a bowling termekbe menekülnek a kedves szórakozni vágyók, vagy éppen a moziterem melegébe. Lehet szeretni, lehet utálni az őszt, s bár vele jár a melankólia, számunkra örökké gyönyörű lesz ez az évszak. Az ősz adta nyugalom, vagy izgalmas programok mellett, előkerülnek ilyenkor is régi kedvenc filmjeink, amit ebben a szezonban szeretünk nézni, mint például a Harry Potter, vagy a Halloween mozifilmek, hovatovább összekötni a Playstationt, és ugrálni egy kicsit New York felett pókhálókon. Vagy, ha épp útba esik, felnyitni egy kísértethistóriát, egy olyan személyről, aki a holtak között sem kívánatos. 

Az 1988-as Beetlejuice mozit…nem is tudjuk nagyon hova rakni. Habár Tim Burton remekül használta a stop motion technológiát, és karakterei is elég jól megformált karikatúrák voltak, összességében az az érzés fogott el mégis minket, hogy ezt a mozit Michael Kaeton parádés játéka viszi el a hátán. Beetlejuice minden egyes megszólalása aranyat ér, és ezek azok a jelenetek, amikben a rendező is úgy isten igazából magára talál. 

Vannak filmek, amik a világ minden részén óriási kultfilmnek számítanak, és van a BeetleJuice. Ez a horror-komédia ugyanis a 80-as évek vége óta óriási kedvenc rengeteg helyen, és valódi kultikus státuszt ért el az évtizedek alatt. Idehaza azonban valamiért a VHS korszak egy kevésbé keresett címe volt idehaza, amihez valószínűleg az is hozzátartozhat, hogy nem volt magyar mozis bemutatója, de valahogy az évek folyamán se küzdötte fel magát a Beetlejuice a népszerűségig idehaza. Ehhez már csak nagyon halkan kapcsolnánk hozzá, hogy ezzel szemben Magyarországon a NORBIT például kultikus státuszba került. Nem akarunk semmire kilyukadni ezzel, csak elgondolkodtató, hiszen annak ellenére hogy sokan azt se tudják, mi ez a film, elég szépen kapja a promót mindenhol, ráadásul a Fanta is kihozott egy limitált Beetlejuice szériát, hozzá egy alma-licsis új ízt, aminek az íze inkább szőlő, de mindegy is!

Ez viszont nem volt elég arra, hogy körmüket rágva várjuk a furcsa című Beetlejuice 2-t, főleg, hogy nincs a világon olyan film, amire megéri 36 esztendőt várni. De megéri megnézni a filmet? Sikerül legalább annyira szórakoztatni mint 36 éve?

A történet szerint… hát itt maradjunk annyiban, hogy egy haláleset összerántja a családot, mert igazából érdemi sztorija nincs nagyon ennek a filmnek, csak egymásra pakolva a vicces és látványos jelenetek, de nem öncélúan, és gusztustalan módon, lényegében mindennek van értelme, ha még csak egy kicsi is.

A Beetlejuice folytatását egyetlen szóval lehet leírni, az pedig nem más mint a PARÁDÉS. Ez a film valószínűleg semmi másért nem jött létre, csakhogy remek színésznők és MR. Keaton egy hatalmasat ökörködjenek Tim Burton módra. A rendező úriember pedig nem éri be egy alibi folytatással, ami csak egy ATM a producereknek és a stúdiónak, hanem úgy volt vele, ha már úgyis Beetlejuice-filmet forgat, akkor miért ne engedje szabaddá az LSD-ben áztatott agyát, egyenesen a mozivászonra. Ami egyébként úgy loccsan fel oda, hogy fejünket nem vagyunk képesek kapkodni, miközben nézzük ezt a fantasztikus folytatást. 

A Beetlejuice 2-t igazából nem lehet nem élvezni. A langyos első húsz-huszonöt perc után, teljesen elengedte Tim Burton a gyeplőt, aki egymásra pakolja a fantasztikus zenei jelenetét azzal, hogy teljesen idiótát csinálnak Willem Dafoe - ból. És akkor csak egyet említettünk meg. Mint az nyilvánvaló, Michael Keaton most is viszi a show-t, megkérdőjelezhetetlenül profin hozza még 73 évesen is ezt a parádés figurát. Amúgy apróbb érdekesség: Michael Keaton szeptember 5-én ünnepli 73. életévét, amikor ezt a filmet bemutatják. Mellette van még egy hatalmas meglepetés, Catherine O'Hara, akinek egyébként könnyen lehet, hogy színészi pályája csúcsát hozza le ebben a filmben.

Nyilván nem tökéletes ez a film se, Jenna Ortega újfent bebizonyította hogy egy túlértékelt, egyetlen szerepbe beskatulyázott lány még, aki ha nem fog ebből kilépni, valószínű annyira lesz karrierje mint Millie Bobby Brown-nak. Amit itt lehoz, nem csak unalmas, kifejezetten semmilyen, ami azt az érzetet kelti, hogy gyakorlatilag semmi szükség nem volt rá, csak elhúzza a film játékidejét egy jó 10 perccel. Ha már itt tartunk, a nagy csavar már nagyon az elején színtiszta, hogy itt mi készülhet, továbbá több töltelék karakter is van, akik veszélyesnek, vagy fontosnak vannak fel vezetve, és végül sehova se jutnak ezek a szereplők, gyakorlatilag csak dísznek voltak

Mindezek ellenére Mi eszeveszett jól szórakoztunk ezen a filmen, így titeket is bíztatunk, ha megnéznétek egy szórakoztató, óriási FUN mozit, akkor mindenképpen Beetlejuice neve legyen az, ami elhangzik a mozipénztáraknál, hiszen nem csak egy remek őszi hangulatot árasztó horror vígjáték, de óriási szívvel készült, ez pedig minden létező képkockáról lerí. 

Hirdetés


BeetlejuiceBeetlejuice 2Catherine O'HaraFilmek 2024HorrorJenna OrtegaMicheal KeatonTim BurtonVígjátékWillem Dafoe

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.