Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Visszatekintő: Beetlejuice (1988)

Örök horror-vígjáték klasszikus!


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 11. 17:14

Visszatekintő: Beetlejuice (1988)
Megosztás

Hirdetés

Tim Burtont valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, aki szereti a horrort. Élőszereplős és animációs formában is maradandót alkotott, főként az 1988-as Beetlejuice-szal, amely azóta mondhatni kultfilmé vált. Oly sok év várakozás után végre folytatás is készült a legendás alkotáshoz, viszont most az első rész kerül górcső alá.

A történet röviden annyi, hogy Barbara és Adam Maitland haláluk után a saját házukban találják magukat szellemként. Időszakos nyugalmukat megzavarja egy család beköltözése. Mivel Maitlandék túl kedvesek szellemnek, minden igyekezetük az új jövevények megrémítésére hiábavalónak bizonyul. Végül Beetlejuice-t hívják segítségül, ám neki más tervei vannak.

Nehéz megmondani, hogy a Beetlejuice varázsa miben rejlik, ami miatt még mind a mai napig egy rendkívül szórakoztató film és szinte bármikor szívesen bekapcsolja az ember. Nagy eséllyel egyébként minden közrejátszott, hiszen Tim Burton egy fantasztikus horror-vígjátékot hozott a világra.

Maga a koncepció és az ötlet is remek, a megvalósítás pedig annál inkább. Külön ki kell emelni azt, ahogy a túlvilági életet ábrázolták, ahol sorszámot húzva kell várakozniuk a holtaknak. Továbbá az is említésre méltó, hogy a két főszereplő már a film elején elhunyt, de mégis őket követjük nyomon, ahogy próbálják kísértetként felfedezni a halál utáni élet új aspektusait.

A kreativitást még jobban megfűszerezték a kitűnő díszletekkel és jelmezekkel, amelyek néhol hátborzongatóak és zavarba ejtőek, de egyes helyeken komikusnak is tudnak tűnni. Többek közt a karakterekről is ugyan ez elmondható, nagyon változatos a felhozatal, ami piszok jól áll ennek az őrült alkotásnak.

Persze, mivel '88-at írtunk, ezért a vizuális megvalósítás nem volt a csúcson mai szemmel nézve, de ez a pár gagyin kinéző, bugyuta jelenet, illetve az érthetetlen történések még nagyobbat tudnak dobni az egészen és tovább szépítik a Beetlejuice-t. Akinek pedig nagyon szúrja a szemét, hogy ilyet lát, könnyen elfelejti ezeket a film tökéletes vezetése és a szórakoztatás miatt.

Természetesen a színészek mellett sem szabad szó nélkül elmenni, hiszen remek alakításokat láthattunk olyan emberektől, mint Michael Keaton, Winona Ryder, Geena Davis, Alec Baldwin és még sokan mások. Legtöbbjük pedig visszatért a Beetlejuice következő részében.

Hirdetés


Alec BaldwinBeetlejuiceFilmek 1988Geena DavidHorrorKultfilmekMichael KeatonVisszatekintőVígjátékWinona Ryder

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.