Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Bad Boys: Mindent vagy többet - Kritika

A Bad Boys 4. tökéletes nyári kikapcsolódás, főleg most a hulla blockbuster szezonban, szerintünk van miért visszatérni a klimatizált mozitermekbe.


kristofjozsef Kristóf József

2024. 06. 05. 19:40

Bad Boys: Mindent vagy többet - Kritika
Megosztás

Hirdetés

A Bad Boys mozikat övező óriási szeretetet valahogy sosem tudtam érteni. Will Smith és Martin Lawrence persze kiemelkedően népszerű akció és vígjáték szereplők lettek a Mire jók a rosszfiúk? által, és mindkettejük karrierjének nagy mérföldköve. Azonban kultikus magasságokba emelni a Bad Boys mozikat, szerintem finoman szólva is túlzás, főleg hogy egyértelműen nem szerette a kritika, a második kifejezetten pocsék titulust kapott a Rotten Tomatoes oldalon, amiről mindenki maga döntse el, hogy mennyire mérvadó. Mindenesetre én azt a tábort erősítem, akik szerint a 2020-as neki futás sikerült a legjobban. Sokkal jobban működtek a rosszfiúk, az újonc rendező páros akció érzéke alatt, mint Michael Bay lassítós- robbanós fétisének áldozataként. A humor is jobban működött, és nem csak a kritika, illetve a nézők elismerését nyerte el, de a mozikasszák is meghíztak általa, úgyhogy sikeresen hozták vissza nekünk az öregedő szuperzsarukat. Hogy volt e bármi értelme leforgatni egy negyedik részt, az minden bizonnyal a mozis pályafutás végén fog kiderülni, hiszen nem árulunk el túl nagy spoilert azzal, hogy a Bad Boys 4-nek nincs olyan agyrobbantó története és megoldásai, amit annyira nagyon vászonra akartak vinni, csak szerettek volna még egy részt, ha már az elmúlt évtized talán leggyengébb blockbuster szezon kellős közepén állunk, és ha a Sony idén IS bukást bukásra halmoz.

Egyébként egy kis kitérő, ha már Sony, a Szellemírtók 4 beígért kritikája azért nem készült el, mert a film második felére újságíró kollégánk viccen kívül elaludt, ami sokat elárul mind a film minőségéről, mind pedig az illető kimerültségéről. Egyébként meg a Sony a tökéletes példája annak a Hollywoody rém jelenségnek, amikor egy film sikeres lesz, minél hamarabb folytatást akarnak hozzá gyártani, az elkészül, és annyit ér mint lakat a papírzacskón.

Félő volt, hogy a Bad Boys újbóli nekifutásra már félre fog menni, a film olyan kevés marketinget kapott, mintha rejtegetnék, és a sajtóvetítésen szembesültünk azzal, hogy kritikusi körökben is sokkal kevesebbeket mozgatott meg a premier mint a 4 évvel ezelőtti rész esetében. Úgyhogy nem kicsi elbizonytalanodás fogott el az első képsorok kivetítése előtt, de legyünk őszinték: Nem voltak nagy elvárásaim. Aki nagy csavarokat, társadalomkritikai kiszólásokat, mély karaktereket, és érdemi mondanivalót akar látni a nagyvásznon, az nem egy Bad Boys-filmre fog beülni. Ami nekünk kell, az két színész paradés dialógusai, a millió dolláros öltönyökben grimaszoló gengszterek, a kreatív akciójelenetek, egy kis cameo a "culával", és egy kis adrenalin amit a vásznon látott izgalom pumpál a szervezetünkbe. Nos, a Bad Boys: Ride or die (biztosan nem fogjuk a zseniálisan aberrált magyar címén megnevezni) tulajdonképpen...megadja nekünk.

Mike és Marcus legnagyobb problémája jelenleg, hogy egyik odaérjen az esküvőjére, míg másik nem képes diétázni. Ez azonban gyorsan megváltozik, mikoris a helyi kartell besározza szeretett, megboldogult kapitányuk nevét, miszerint évekig együtt működött a bűnszervezettel. Kiderül, hogy az ügy veszélyesebb, mint gondolták, és csak Armando, Mike fia tudja segíteni volt főnökük nevének tisztára mosását. A triumvirátus idővel szökevénnyé válik, így még nehezebb dolguk lesz, mint azt gondolták.

A Bad Boys harmadik részének az volt a bája, hogy egyszerű volt és nagyszerű. Habár az utolsó harmadban túl csavarták kicsit az egyszerű bosszú történetet, de a szappanoperával átitatott önreflexió miatt nagyon is működőképes volt. Az új rész azonban történetben sokkal többnek akar tűnni, mint elődje, ettől lesz sokkal kevesebb. Mivel a film tizedik percében már pontosan lehet tudni, kik lesznek a szarkavarók, mondanom sem kell, hogy annyi meglepetést tartogat a film, mint a nagynéni, aki minden karácsonykor ugyanazzal a kényelmetlen csúnya pulcsival lep meg.

No, de nézzük először mi volt az, ami nagyon is jól működött az új Bad Boysban. Martin Lawrence egy néhol vicces, de nagyon szerethető karakter fejlődésen esik át, aminek hála újra akciózik, és ezt nagyon jó volt látni a színésztől, főleg, hogy 4 éve végig nyuggerkedte a filmet. Persze ezúttal is ő az, aki igazán durrogtatja a poén bombákat, hol sikeresen, hol kevésbé, de Lawrence-t nem lehet nem szeretni. Ráadásul olyan halál lazán adja elő ezt a karaktert a csávó, hogy már önmagában azon röhög a néző.
Will Smith pedig még 55 évesen is hiteles akció színész, ezúttal talán még az előző résznél is több emocionális jelenete van a filmben, de mindent tökéletesen lehoz.
Ha már itt tartunk, ki kell emelnünk Jacob Scipiót, Mike fiát, aki magabiztosan el tudná vinni a hátán a sorozatot, ha stafétabot átadásra készülne a Sony, ifjú rosszfiúkkal. Legalábbis Will Smith Mike karakterét könnyűszerrel tudná pótolni, és biztos hogy a hölgyek is rohannának a moziba a fiatal színész izzadva akciózását bámulni. Mondjuk erre most is lehetőségük lesz.

Továbbá az operatőri munka nagyobb fejlődést mutat az előző epizódhoz képest, mint amekkorára a magyar infláció képes volt. Olyan jelenetek vannak ebben a filmben, mintha a fényképezés felsőfokú művészete és a kreatív vágói munka egyéjszakás kalandjának szerelem gyermekei lennének. Óriási elismerés ezért, tényleg nem vártam semmi ilyet egy Bad Boys mozitól, de megkaptam. Spoiler nélkül, a videójátékos nézet, a család megvédése, és a liftes jelenet azok, amiknél az állam majdnem leesett. Aki látta tudja miről beszélek. Viszont minden éremnek két oldala van, és közel sem lett tökéletes a Ride or die.

Ti is utáljátok ha egy jó filmnek a folytatása az első sémájára épül. Na, a Ride or die első 20-30 perce ctrl C - ctrl V a For life-ból, amivel nem lenn akkora gond, mert aztán összekapja magát a film, de minden poént lelőtt az első trailer, ami dögunalmas startá teszi ezt a kezdést. Másik szintén bosszantó dolog, mintha kicsit epizodikusan epülnének egymásra a jelenetek, ami miatt az összkép nem olyan egyértelmű érzést vált ki, mint szeretnénk. Ezáltal kicsit ide - oda csapong a cselekmény, mint ez a kritika, és ha már itt tartunk...szeretitek ti a rántott sajtot? Tartárral meg mondjuk krumplival? És amúgy a zene se olyan jól használt mint a For Life esetében. Na, értitek, miről van itt szó!

Továbbá a film főgonoszával konkrétan semmit nem foglalkoztak az írók. Hatalmas felüdülés volt a harmadikban a családi már-már antihős ellenfél, na itt ebbe semmit nem tudunk meg róla azon kívül hogy nagyon gonosz, meg hogy levágták a körmeit.

Összességében azoknak javasoljuk a Ride or die megtekintését, akik a harmadik részt is szerették. Mi imádtuk, ez egy kicsit alatta van, de ezt is nagyon szerettük. Tökéletes nyári kikapcsolódás, főleg most a hulla blockbuster szezonban, szerintünk van miért visszatérni a klimatizált mozitermekbe.

Hirdetés


AkcióBad BoysBad Boys - Mindent vagy többetFilmek 2024Martin LawrenceWill Smith

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.