Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Az idegenek érkezése - Hang nélkül: Első nap kritika

Az új Hang nélkül-filmben a káosz első napját követhetjük nyomon.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 07. 06. 13:02

Az idegenek érkezése - Hang nélkül: Első nap kritika
Megosztás

Hirdetés

A Hang nélkül-filmek minden bizonnyal az egyik legérdekesebb koncepcióval rendelkező horror alkotások a zsánerben, hiszen egy olyan világban kell hőseinknek életben maradni, ahol kénytelen zaj csapás nélkül létezni, mert ha mégis megteszik, akkor a halál vár rájuk, könyörtelen idegenek formájában. A franchise két számozott részt tudhat magáénak, és az ezekről készült cikkeinket IDE kattintva tudjátok elolvasni.

Azonban a 2020-ban debütált második felvonást követően nem álltak le a tartalmakkal, hiszen idén nemrég érkezett a mozikba a Hang nélkül: Első nap, ami spin-offként szolgál, és a címben is szereplő első napot kívánja bemutatni. A történet dióhéjban annyi, hogy kifinomult hallással rendelkező szörnyetegek érkeznek a Földre és csak azokat, akik a lehető legkevesebb zajt csapják, nem veszik észre az idegenek, és megmenthetik a bőrüket.

Amikor bejelentették a filmet és kiderült, hogy az első napról fog szólni, én rendkívül örültem neki, mert mindig is érdekelt, hogy az idegenek, miért és honnan érkeztek. Talán ez a két kérdés a legfontosabb velük kapcsolatban, de még akár azt is ide sorolhatjuk, hogy mivel landoltak a Földön. Eme kérdések közül csak egy lett megválaszolva, de az is csak épphogy, még pedig az érkezésük. Mindössze annyit láthattunk, hogy lezuhannak az égből, de hogy mi a céljuk, hogy kerültek ide és, hogy honnan jöttek, arról egy árva szót nem ejtenek a filmben, hanem inkább a pizza utáni szenvedélyt láthatjuk. Kérdezem én, hogy ez mégis mi a...?

Számomra megdöbbentő, hogy abban az alkotásban, ami arról szólna, hogy bemutassa az első napot és az előbb említett kérdésekre megkapjuk az évek óta várt választ, egy árva szó nem esik ezekről a dolgokról. Ehelyett egy drámára hajazni próbáló világvége témájú felejthető mozit kaptunk. Igen, csak drámának akar tűnni, mert valójában nem az. Az első-két film úgy tudott az lenni, hogy közben építette az univerzumot és számos érdekes elemmel bővítette ki azt, fantasztikus karaktereket adott hozzá a történethez, és nemcsak dráma akart lenni, hanem az is lett.

Ehhez nagyban hozzájárultak a lenyűgöző színészi alakítások, és az, hogy tudtunk a karakterekkel azonosulni, hiszen mindenki rendelkezett egy erős karizmával. Gondoljunk csak Emily Bluntra, John Krasinskire, Cillian Murphyre vagy a mellékszerepben megfigyelhető Djimon Hounsoura - utóbbi egyébként az Első napban is szerepelt, és üde színfoltja volt a filmnek, még akkor is, ha csak pár perc erejéig láthattuk őt. No, ezek a jegyek egyik új szereplőnél sincsenek meg, se Joseph Quinnél, se Lupita Nyong'onál. Komolyan az aranyos kiscicáért jobban tud aggódni az ember a film nézése közben...

Továbbá a párbeszédek is szörnyen sikerültek, és érthetetlen az, amit néha némelyik karakter tesz. Nálam egyértelműen az verte ki a biztosítékot, hogy a legfőbb cél az az, hogy egy pizzát tudjon enni Lupita Nyong'o figurája. Csak gratulálni tudok a forgatókönyvíróknak. Egyébként más "érdekesség" is akad az Első nap során, amely logikai bukfencnek és megmagyarázhatatlannak nevezhető: a beszéd. Ugyebár az első részben láthattuk, hogy a víz csobogása révén lehet beszélni, illetve a második felvonásban a jó szigetelés miatt szintén tudtak kommunikálni egymással az emberek. Az még elfogadható az új film kapcsán, hogy vihar közepette beszélnek, de az, hogy a nyílt és veszélyes utca kellős közepén elkezdenek dumálni egymással, ez azért sok szabályt felrúg, mert teljesen logikátlan. Oké, azt is bele lehet magyarázni, hogy suttognak, de amikor korábban ilyen történt, akkor már jött a baj pár másodperc alatt.

Merőben látszik az, hogy nem John Krasinski ült a rendezői székben, hanem egy teljesen úgy direktor. A film felépítése szép szóval is pocsék, de hogy valami jót is mondjak, akkor folytassuk a pozitívumokkal. Elsősorban a cica! A cukiságfaktor az már meg is van elég hamar az alkotásban, és hiába tud nagy galibát okozni, tényleg jót tett a filmnek, hogy benne van. Emellett nem véletlen az, hogy horrornak van besorolva az Első nap, mert akad pár olyan pillanat, ahol rendesen meg tud ijedni az ember, és egyes momentumoknál a feszültséget is jól tudja megteremteni.

Hirdetés


Cillian MurphyDjimon HounsouEmily BluntFilmek 2024Hang nélkülHang nélkül: Első napHorrorJohn KrasinskiJoseph QuinLupita Nyong'oSci-fi

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.