Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Az év scifije?: Az Alkotó kritika

Gareth Edwards ismét alkotott a scifi műfajában.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 10. 12. 00:00

Az év scifije?: Az Alkotó kritika
Megosztás

Hirdetés

Az idei év számos ígéretes filmet vonultat fel soraiban. Rengeteg régi nagy franchise kapott folytatást, de új és érdekes címek is akadtak felhozatalban, többek közt Az Alkotó című sci-fi, amit hatalmas hype előzött meg, főleg a rendező neve miatt, hiszen Gareth Edwards dirigálta a filmet, akihez az elmúlt évek egyik legjobb Csillagok háborúja filmje fűződik, a Zsivány Egyes: Egy Star Wars-történet.

A történet dióhéjban annyi, hogy a jövőben háború dúl az emberek és a mesterséges intelligencia között. Joshuát korábban a különleges erőknél szolgált ügynököt felesége eltűnése nem hagyja nyugodni, amikor azt a feladatot kapja, hogy derítse fel és ölje meg az Alkotót. Az Alkotó egy rejtőzködő, fejlett építész, akinek újonnan kreált fegyvere képes lenne véget vetni a háborúnak – és az egész emberiség létezésének. Joshua csapatával az ellenséges vonalak mögé indul, az MI-uralta Új-Ázsiába, ahol felfedezi, hogy a világpusztító fegyver, amit meg kell semmisítenie, valójában egy gyermek formáját öltött mesterséges intelligencia.

A film egy olyan témát dolgoz fel, amit már számos produkció alapul vett, mint például a Terminátor- és a Mátrix-filmek, de akár ide lehet sorolni az Én, a robotot. Tehát a központi elem a mesterséges intelligencia, amely napjainkat is óriási mértékben meghatározza. Gondoljunk csak a ChatGPT-re, ami szinte mindenre választ ad a használónak. Rengeteg munkahelyet már helyettesít a modern technológia, és a jövőnkben is nagy szerepet fog játszani, amit Az Alkotó egyben nagyszerűen és hátborzongatóan ábrázol. Bátran merem állítani, hogy az első Terminátor-film mutatta be a legfélelmetesebb jövőképet, ami ezt a témát illeti, és azóta egy alkotás sem tudta ezt überelni, azonban Az Alkotó közel jár hozzá, viszont más kontextusban hozza magával ezt az érzést.

A film 2065-ben játszódik, és egyáltalán nem elképzelhetetlen, amit látunk a mozivásznon. Teljesen valós probléma lehet az, hogy a világ két részre szakadna egy ilyen helyzetben. Vannak kontinensek/országok, akik mindenhonnan kitiltják a mesterséges intelligenciát, a másik csoport pedig támogatja azt és továbbra is használatukban van. Ezzel játszik a film is és ez a konfliktus forrása, amelyben nem egyszerű állást foglalni. Mindkét félt, mind az amerikaiakat és mind Új-Ázsiát meg lehet érteni. Azonban egy olyan háborúban, amit az MI robbantott ki valóban nehéz lenne együtt élni a robotokkal, különösen, ha az ember saját hazájában kezdődik el a "gépek lázadása". 

A koncepció önmagában remek, viszont pár helyen bele lehet kötni. Az egész futurisztikus világ, és maga az MI szerepe valóban kiváló ábrázolást kapott, de néhol azt lehet érezni, hogy nem lett elég mélyen kibontva történet és sokszor kapkod a film, különösen a hirtelen bevágott múltbéli események kapcsán. Ezekkel nem lenne baj, mert mindig jó, ha rendelkezünk minimális háttérinformációval a karatkerek és a cselekmény kapcsán, de jobban is elmesélhették volna. Egy esetleges folytatást se zárnék ki és szerintem simán benne van, hogy megkaphatja a második felvonását Az Alkotó, mert rejlik benne annyi potenciál, de természetesen egy filmként is maradandó alkotás lett, és megmerem kockáztatni, hogy az év egyik legjobb scifije, ha nem a legjobb.

A látványra egy szavunk nem lehet. Egyszerűen gyönyörű, amit elénk tárnak, minden egyes pillanata csodálatos a filmnek, és ez bizony tényleg egy olyan darab, amit szigorúan moziban kell megnézni, mert ott fog igazán nagyot ütni. A futurisztikus Los Angelestől kezdve Új-Ázsiáig, mind szemet gyönyörködtető. Az pedig önmagában külön dicséret, hogy az ősi kultúrákat mennyire ragyogóan ötvözték az MI-vel. Elég, ha csak a film végére gondolunk. 

A film John David Washingtont tette meg főszereplővé, amivel eleinte voltak fenntartásaim, azonban kellemeset csalódtam a színészben és kiváló alakítást tett le az asztalra. Remekül hozza a drámát és a humort a karaktere és teljes mértékben lehet vele azonosulni. Egy tehetetlen volt katonáról van szó, aki nem tudja, hogy melyik oldalt válassza, mert feleségéhez és a háború megakadályozásához is húz a szíve. 

Ami a "fegyvert", azaz a gyerek karakter illeti, nagyon jó választás volt erre a szerepre az ifjú Madeleine Yuna Voyles. Egy irtó aranyos és végre nem idegesítő gyermek szereplő, aki nem mellesleg a film kulcsfontosságú eleme. Tudjuk jól, hogy mennyire nem szokott működni, ha egy ilyen komoly témával bíró filmben bepakolunk még egy gyereket. Általában rosszul sül el, viszont Az Alkotó ezt az akadályt is könnyedén vette, sőt működővé tette. 

VÉGSZÓ

Összeségében Az Alkotó egy remekbeszabott alkotás lett a scifi terén, és teljes joggal pályázhat az év legjobb díjára ebben a műfajban. Remek karakterekkel, csodálatos helyszínekkel és vizuális megvalósítással van dolgunk, a koncepció pedig zseniális, azonban a megvalósításon lehetett volna egy kicsit csiszolni, és akkor nem csak az év, hanem az elmúlt évek legjobb science fiction filmje lehetett volna, de így sem kell panaszkodnunk, mert egy igazi mozi élményt tud nyújtani Az Alkotó, telis-tele fordulatokkal, drámával és jövőnket is meghatározó kérdésekkel.

7.5/10

Hirdetés


Az alkotóFilmek 2023Gareth EdwardsJohn David Washington

Képek forrása: IMDB

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.