Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Az Ahsoka újraértelmezheti a folytatás-trilógiát, de el is törölheti

Merész döntés előtt állhat az Ahsoka.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 09. 09. 00:00

Az Ahsoka újraértelmezheti a folytatás-trilógiát, de el is törölheti
Megosztás

Hirdetés

A legújabb Star Wars-sorozatban, az Ahsokában nagy lehetőség nyílik arra, hogy örökre megváltoztassa a franchise-t. Az új sorozat Rosario Dawson címszereplő egykori Jedijét követi, aki a galaxisban felemelkedő gonosz ellen az utolsó védelmi vonalként találja magát. Mivel a gonosz Thrawn főadmirális azzal fenyeget, hogy a Birodalom örököseként végre visszatér, a franchise jövője Ahsokán múlik. Ráadásul a sorozat első epizódjai arra utalnak, hogy a sorozat végére a Star Wars olyan feltérképezetlen területre vállalkozhat, amely megváltoztathatja a franchise kánonjának szerkezetét.

Egyenlőre nem világos, hogyan ér véget Ahsoka, azonban az egyre világosabb, hogy a sorozat valamilyen módon kapcsolódik majd a folytatás-trilógiához. Az ébredő Erő, Az utolsó Jedik és a Skywalker kora megjelenésük óta mind erősen vitatottak a Star Wars rajongók körében. Ez arra késztette a rajongók egy kis csoportját, hogy kampányoljanak azért, hogy a Disney és a Lucasfilm eltörölje az új trilógiát. A Lucasfilm hivatalosan soha nem reagált az ilyen kampányokra, de ironikus módon máris megteremtette a tökéletes lehetőséget a folytatás-trilógia felülírására és az újrakezdésre. Ezzel azonban csak még jobban felbosszanthatják a rajongókat.

Hogyan írhatja újra a kánont az Ahsoka?

 

Az Ahsokának meg kell magyaráznia a Világok közötti világot, a Star Wars: Lázadók utolsó évadában bevezetett történeti elemet, amely átírhatja a franchise kánonját. A Világok közötti világ, ahogy a neve is mutatja, egy olyan dimenzió, amely a fizikai világ szokásos idő- és térbeli keretein kívül létezik. Ez a hely olyan portálokat tartalmaz, amelyek a Star Wars-franchise különböző kulcsmomentumaihoz vezetnek - beleértve mindhárom trilógiát is. Ezt a misztikus birodalmat a Lázadókban csak alig fedezték fel, de arra használták, hogy Ahsoka Tanót előrehozzák az időben, miután látszólag meghalt Darth Vader keze által - ami azt sugallja, hogy az idővonal megváltoztatható.

Az Ahsoka meg tudja törni a Star Wars idővonalát a Világok közötti világ újbóli bevezetésével. A Lázadók már megerősítette, hogy a Birodalom tudott erről a dimenzióról, ami arra utal, hogy Thrawn visszatérésekor az idő és a tér meghódítását tűzte ki célul. Ha a Világok közötti világ valóban képes megváltoztatni az eseményeket, akkor a Star Wars potenciálisan felhasználhatja ezt a dimenziót a folytatás-trilógia felülírásának eszközeként. Néhány esemény megváltoztatásával egy elágazó idővonal szakadhatna le, lehetővé téve egy új folytatás-trilógia elmesélését, amely figyelmen kívül hagyja a Disney trilógia eseményeit. Az Ahsoka helye A Jedi visszatér és Az ébredő Erő között maradna meg, miközben a folytatás trilógiát teljesen átírná. A Star Wars akár mindkét elágazó idősíkon játszódó projekteket is folytathatna, megbékítve a folytatás-trilógia rajongóit és gyűlölőit.

A folytatás trilógia megölése csak ártana a Star Warsnak

Valóban voltak problémák a Star Wars folytatás-trilógiával, a filmek átírása csak ártana a franchise egészének. A folytatás-trilógia teljes átírása azt kockáztatná meg, hogy elidegenednének azok a rajongók, akik élvezték a filmeket, és ezek nem kis számban vannak jelen - annak ellenére, amit egyes Star Wars rajongók állítanak. Az eredmény nem egy egységesebb, hanem egy egyre inkább polarizálódó rajongótábor lenne. A folytatás-trilógia érdemeiről szóló vita csak fokozódna a filmek átírása miatt, és a nézőket még nagyobb mértékben egymás ellen uszítaná, mint az elmúlt években. Bármennyire is csábító lehet a Disney és a Lucasfilm számára, hogy engedjenek ennek a csábításnak, és kezdjék elölről, ez egy rettenetesen merész és rossz döntés lenne.

A Star Warsnak inkább vissza kellene térnie a folytatásokhoz, megduplázva a filmeket és elfogadva a hibáikat, miközben arra törekszik, hogy a jövőben jobb minőségű projekteket készítsen. A rideg valóság az, hogy akár szeretjük, akár utáljuk a folytatás-trilógiát, jobb változatot nem lehet készíteni. Mivel Harrison Ford már szinte teljesen visszavonult a franchise-ból, Carrie Fisher pedig már elhunyt, nincs értelme a folytatás-trilógia rebootjának olyan karakterek nélkül, mint Han Solo és Leia Organa. Ráadásul minden hibája ellenére a folytatás-trilógiában rengeteg szeretni való elem van, a számos ikonikus új karaktertől kezdve a Palpatine végső vereségét követő fényesebb galaxis ígéretéig. Ha ezeket a dolgokat kitörölnénk a kánonból, az csak még zavarosabbá tenné a Lucasfilm idővonalát, és a szeretett franchise egy olyan változatát mutatná be, amelynek fogalma sincs, hogy mik lesznek a következő lépései.

Az Ahsoka jobbá teheti a folytatás trilógiát

Jobb lenne, ha a Lucasfilm új sorozatokat alkotna, hogy kijavítsa a folytatás-trilógia hibáit, ahogyan azt az előzménytrilógiával is tette. Sok néző felismeri, hogy az előzménytrilógiát is hasonló gyűlölet fogadta a megjelenésekor, de az évek során lassan egyre elfogadottabbá vált. Ez nem kis részben az olyan televíziós sorozatok erőfeszítéseinek köszönhető, mint például A klónok háborúja, amelyek kitöltötték az előzménytrilógia hiányosságait. Most ismét egy hasonló lehetőség van arra, hogy ugyanez történjen a folytatásokkal, kiegészítő anyagokkal pótolva a legújabb trilógia hiányosságait.

Az olyan sorozatok, mint A mandalóri és a Boba Fett könyve már most is keményen dolgoznak azon, hogy megváltoztassák a közönség megítélését a folytatásokról. Ezek a műsorok szisztematikusan kitöltik a cselekménybeli lyukakat, például azt, hogy Palpatine hogyan térhetett vissza, és hogyan alakulhatott meg az Első Rend az Új Köztársaság uralkodása alatt. Ez abszolút jó irány a franchise számára, hiszen a hibák ellenére is elkötelezi magát a projektjei mellett. A Star Wars ehelyett az Ahsokához hasonló sorozatokat használhatja arra, hogy előkészítse a jövőbeli projekteket, például Rey Új Jedi Rend filmjét. A folytatás-trilógia megduplázása és a közönség megítélésének javításán való munkálkodás sokkal merészebb, de minden bizonnyal érdemesebb feladat a Lucasfilm és a Disney számára, hogy belevágjanak.

Miközben a nézők kis része azt követeli, hogy a Disney a Világok közötti világ felhasználásával törölje el a kánonból a folytatás-trilógiát, az Ahsokához hasonló műsorok sokkal nemesebb célt szolgálnak. Ahelyett, hogy egy egész filmtrilógiát semmisítenének meg, az Ahsoka és testvérsorozatai inkább a folytatás trilógia javítását tűzik ki célul, egy egységesebb és végső soron szórakoztatóbb franchise-t alkotva, amelyet minden néző élvezhet.

Hirdetés


AhsokaAz utolsó JedikAz ébredő ErőDisney+Folytatás-trilógiaLucasfilmStar Wars: LázadókVilágok közötti világ Skywalker kora

Képek forrása: CBR

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.