Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Arryk vs Erryk a könyvekben

Így zajlott az ikertestvérek, Arryk és Erryk szomorú harca a könyvekben


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 06. 29. 20:50

Arryk vs Erryk a könyvekben
Megosztás

Hirdetés

A mai témánk nem más, mint Arryk vs Erryk, melynek kimenetele ugyanaz volt, mint a Sárkányok háza c. sorozatban, de a folyamata nagyban eltért a látottaktól. Nem is fecsérelem tovább a szót, lássuk, hogy miként ütközött meg a két lovag! Ha videóban szeretnétek ezt megnézni és meghallgatni, akkor kattintsatok az alábbi lejátszóra:

Nem szeretném az előzményeket hosszasan taglalni, de picit azért visszakacsintanék a múltbeli történésekre. Az előző évadban láthattuk, amint a jóságos, de sajnos vajszívű Viserys Targaryen sorozatos hibái miatt két csoportra oszlik a Targaryen há és az egyik a Feketék, míg a másik a Zöldek nevet kapja. Viserys halálakor a Zöldek késlekedés nélkül Aegont ültették a trónra és rögtön ezután láthattuk, hogy a Arry és Erryk világképe merőben eltér egymástól. Míg előbbi II. Aegont tekintette a jogos utódnak, addig utóbbi Rhaenyra mellett tette le a voksát.

Bár Rhaenyra és Alicent többnyire pacifisták maradtak, a számukra fontos emberek és szövetségesek olyan lépéseket tettek, mely a Sárkányok tánca nevű konfliktusba torkollott. Aemond és Vhagar megölték Luceryst és Arraxot, Daemon pedig bosszúval felelt, a könyvekben készakarva ölette meg Jaeheryst, míg a sorozatban pusztán vért akart és egyelőre nem tudni, hogy bárkiére is szomjazott volna az Aemondén kívül.

Így a végterméket profi módon kavaró Ser Criston Cole a könyvekben a következő szavakkal küldte Arrykot bosszút állni:

„- Saját véres módszerével fizetünk meg a hercegnőnek.”

A szériában látottakhoz hasonlóan Arryk nem fogadta lelkesen a rá bízott feladatot, ám a Királyi Testőrség lovagjaként a legmocskosabb megoldás sajnos a legbecsületesebb is volt egyben. Az esetet feljegyző két alak elbeszélése azonban merőben eltér egymástól. Munkun nagymester szerint Arrykot Rhaenyra meggyilkolására utasították, Gomba véleménye azonban II. Aegon egy kevésbé humánus megoldást eszelt ki, Jacaerys és Joffrey voltak a valódi célpontok.

A sorozat az előbbihez igazodott, Arryk gondolkodás nélkül a királynő hálószobáját vette célba, így a széria ismételten a visszafogottabb forgatókönyv alapján döntött. A könyvben Arryk sosem jut el sem Rhaenyrához, sem pedig a gyerekeihez. Bár a férfi sikeresen bejutott a kastélyba, szerencsétlenségére pont Erryket hordták az istenek az útjába.

„A dalnokok szerint miközben Ser Erryk kivonta kardját, azt mondta: Szeretlek, testvérem.”, amire a saját pengéjét előhúzó Ser Arryk így válaszolt: „Én is téged, testvérem.”

A 2. epizód legvégén Arryk a kardját rántja Rhaenyrára, Erryk pedig azonnal a szobába rohan, hogy jobb belátásra bírja szeretett fivérét. Egy rövidebb harc után Erryk végez Arrykkal, majd önmagával is, azonban a Tűz és Vér alapján a harc merőben eltért a sorozatban látottaktól.

Munkun nagymester beszámolója alapján az ikrek küzdelme majdnem egy órán keresztült tartott, halálos sebet ejtettek egymáson és könnyek közt, egymás karjaiban érte őket a vég. Bár a harc során sokakat felébresztett a kardok csengése, senki sem mert közbeszólni, az ikreket lehetetlen volt megkülönböztetni egymástól. A sorozatban Ser Lorent Marbrand nézte tehetetlenül a harcot, így valamilyen szinten ezt is átemelték a kötetből.

Gomba elbeszélése azonban ismét eltér a nagymesterétől. Az udvari bolond szerint a harc csak néhány másodpercig tartott, a fivérek pedig a harc során többször is árulónak nevezték egymást. Ser Erryk vitte be az első halálos csapást, szinte vállból szelte le fivére kardforgató kezét, Ser Arryk utolsó erejével pedig megragadta testvére köpenyét, magára húzta őt és tőrt döfött a hasába. Ser Arryk már a helyszínen meghalt, Ser Erryk pedig négy teljes napon keresztül haldoklott, hihetetlen kínok közt halt meg, miközben mindvégig fivére nevét átkozta.

Annyi bizonyos, hogy a testvérek végeztek egymással, a Sárkányok háza széria pedig mindkét mesélő verziójából merített. A harc rövid volt, mint Gomba elbeszélésében és egy ponton Arryk árulónak titulálja Erryket, de mégis könnyek közt, nehéz szívvel harcolnak egymással. Erryk a sorozatban kardjába dől, ami valószínűleg a bátyja iránti szeretetből fakadó bűntudatnak tudható be, vagy éppen a testvérgyilkosság miatti szégyennek, ugyanis a Trónok harca univerzumában az egyik legnagyobb tabutéma a rokongyilkosság.

Szerintem széria az Arryk és Erryk közötti harcot jobban ábrázolta, tetszett, hogy Rhaenyra és Ser Lorent is végignézték az ádáz küzdelmet, a nő félelmét szinte tapintani lehetett a jelenetben, sokkal emberibb és törékenyebb oldalát mutatták be.

Ti mit gondoltok a dologról? Melyik verzió tetszett nektek a legjobban? Válaszaitokat várjuk kommentben!

Hirdetés


ArrykErrykGame of ThronesGeorge R.R. MartinHBOHouse of the DragonSárkányok házaSárkányok háza 2.évadTrónok harca

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.