Star WarsThe Walking DeadMarvelA majmok bolygójaVisszatekintő

Amerika kettészakadása: Polgárháború kritika

A Polgárháború egy nagyon fontos témát boncolgat, viszont ezt többé-kevésbé sikerült jól kivitelezni.


Bábel Zoltán

2024. 04. 23. 17:43

Amerika kettészakadása: Polgárháború kritika
Megosztás

A Polgárháború című film előzetese szinte a semmiből robbant be a köztudatba és az ott látottak alapján sokan - köztük én is - az egyik legvártabb alkotásként tekintettünk rá, mivel teljes egészében magával ragadott a trailer, amely egy szörnyű amerikai jövőképet kíván bemutatni nekünk, és ez egyáltalán nem áll távol a valóságtól. Rendkívül nyomasztó érzés az, hogy manapság egyre több filmet kapunk, ahol az Amerikai Egyesült Államok pusztulása kerül előtérbe, ilyen volt például a 2023-ban a Netflixen debütált Távol a világtól is. Továbbá eléggé bátor húzás volt, hogy az amerikai választások előtt küldték a mozikba a 28 nappal később és az Ex Machina írójának legújabb művét - hozzá kell szoktatni az embereket ehhez is ugyebár, hogyha nem úgy alakulnak a dolgok, akkor bármi megtörténhet. Azonban foglalkozzunk inkább magával a filmmel, mint a politikával...

A történet nagy vonalakban annyi, hogy az Amerikai Egyesült Államok egysége teljesen megtört. Az ország mélyen megosztott, polgárháború tört ki. A demokrácia és az alkotmány mintha már régen álmok lennének, miközben Washingtonban az elnök immár harmadik ciklusát tölti a Fehér Házban. A mellette maradt fegyveres erők főparancsnokaként háborút visel Texas és Kalifornia ellen, és brutális légicsapásokkal támadja a lázadó amerikaiakat. Az elnök minden katonai erőfeszítése ellenére a két államot nem lehet legyőzni - épp ellenkezőleg: minél jobban közeledik a függetlenség napja, annál közelebb kerülnek Washingtonhoz a kaliforniai és texasi csapatok. Hogy az igazság ne bukjon bele a háborúba, néhány újságíró továbbra is lelkiismeretesen végzi a munkáját, és életük kockáztatásával tudósítanak a legveszélyesebb helyekről.

Nemcsak az előzetes, de a cselekmény ismertetése is már önmagáért beszél. Hátborzongató és egyben borzasztóan érdekes téma az, amivel dolgozik a film, viszont sajnos közel sem sikerült olyan jól megvalósítani, ahogy azt a fantasztikusan összevágott trailer vetítette előre nekünk. A legnagyobb baj a Polgárháborúval, hogy nem veszi komolyan magát, és inkább a művészeti irányt részesíti előnybe, mintsem egy ilyen konfliktus szörnyűségeit. Persze nem arról van szó, hogy egy háborús tragédia vagy dráma sincs bemutatva, mivel egyes pillanatokban olyan dolgokat látunk, amelyektől elmegy az összes életkedvünk. Legyen az egy barát elvesztése, a történelem és a kultúra szerves részét képző épületek bombázása, illetve a rengeteg áldozat és maga a megosztottság, ami jellemzi az országot. Többek közt még a feszültségkeltés is dicséretet érdemel, mert egyes momentumoknál még a ... is megfagy bennünk az izgalomtól és az ott látott borzalmas cselekedetektől.

A film azon része, hogy nem veszi komolyan magát ott mutatkozik meg, hogy a polgárháború kellős közepén az újságírók széles vigyorral bóklásznak a fronton és mosolyognak egymásra. Ezek a jelenetek teljesen elveszik a komolyságot és érthetetlenül nézzük, hogy mégis mi történik. Továbbá a néhol megszólaló vidám és boldogabb időket idéző dalok is a negatívumok sorát képviselik, mert az ehhez hasonló zenék egyáltalán nem illenek egy ilyen projektbe. És, ha már az alkotás gyenge részénél tartunk, akkor arról se feledkezzünk meg, hogy irgalmatlan lassúsággal építkezik és a vontatott szó itt tényleg értelmet nyer, főleg akkor, amikor még jelentéktelen és oda nem illő pillanatokat is pakolnak a játékidőbe. Ehelyett mélyebben át lehetett volna adni azt az érzést, hogy milyen újságíróként dolgozni egy háborús zónában vagy magának a konfliktusnak több időt adni, hogy jobban kibontakozzon.

A Polgárháború nem kis nevekkel büszkélkedhet, hiszen olyan színészek szerepelnek a filmben, mint Kirsten Dunst (Sam Raimi-féle Pókember-filmek), Wagner Moura (Narcos), Jesse Plemons (Megfojtott virágok), Nick Offerman (The Last of Us), Stephen Henderson (Dűne), de még ide sorolhatjuk a feltörekvő Cailee Spaeny-t is, aki a közelgő Alien: Romulusban fog kulcsszerepet játszani.


Cailee SpaenyFilmek 2024Jesse PlemonsKirsten DunstNick OffermanPolgárháborúStephen HendersonTávol a világtólWagner Moura

Képek forrása: IMDB

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás