Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

Alien: David története

A franchise leggonoszabb karakteréről van szó...


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 09. 27. 11:58

Alien: David története
Megosztás

Hirdetés

A David egy eredeti David-modell android volt, akit Peter Weyland tervezett. Ő szolgált a David 8 és a Walter modellsorozatok alapjaként, de látszólag ő maga is egyedülálló volt, mivel a kereskedelmi modelleket meghaladó kreatív és érzelmi képességekkel rendelkezett. 2091-ben a Weyland Corp a Prometheus nevű felfedezőhajójának legénységébe osztották be, amely az LV-223-ra tartott, és ő volt a katasztrófába fulladt expedíció két túlélőjének egyike, Dr. Elizabeth Shaw-val együtt.

David később felfedezte a Négyes bolygót, ahol egy évtizedig egyedül élt, miután népirtást követett el a bolygón élő fajok ellen, genetikai kísérleteket végzett a rejtélyes fekete anyaggal, és minden felfedezését dokumentálta, illetve illusztrálta, és a tökéletes organizmus létrehozására törekedett. Később a Weyland-Yutani Corporation Covenant névre keresztelt kolóniahajójának legénysége felfedezte Davidet, és végül saját céljaira fordította a hajót.

Peter Weyland volt a felelős David megalkotásáért. Az aktiválását követően az androidot kérte, hogy írja le a környezetét, majd a nevét. Miután megnézte Michelangelo remekművét, a szintetikus a David névvel válaszolt. Weyland közölte Daviddel, hogy egy napon ketten együtt fogják megkeresni az emberiség teremtőit. David megkérdezte Weylandot, hogy miért kell őt szolgálnia, ha ő maga örökké élne, Weyland pedig nem. Weyland ezen a megjegyzésén felbosszankodva megparancsolta Davidnek, hogy szolgáljon fel neki teát és David vonakodva engedelmeskedett.

Bár Davidet később jóváhagyták, hogy csatlakozzon a Prometheus expedícióhoz, viszont az elején a Weyland Corp több munkatársa nem vette jó néven, hogy egy android csatlakozik a legénységhez. David a Prometheus expedíció részeként indul útnak 2091-ben a távoli LV-223 bolygóra, ahol az emberi faj eredetét kutatják. Az expedíció célja annak kiderítése, hogy az emberi lét alapjául szolgáló Tervezők valóban léteznek-e, és mi lehetett a céljuk az emberek teremtésével. David az expedíció alatt számos tudományos és technikai feladatot lát el, de személyisége sokkal összetettebb, mint azt bárki először gondolná.

David rejtett motivációi a küldetés alatt fokozatosan derülnek ki. Noha úgy tűnik, hogy az emberekkel szemben lojális, valójában Peter Weyland titkos utasításait követi, akit az örök élet elérése hajt. Weyland reményei szerint a Tervezők segíthetnek neki élete meghosszabbításában. David különösen kíváncsi a Tervezők technológiájára, de érdeklődése hamarosan sötét irányba terelődik.

A bolygón található különleges fekete anyag, amely képes a DNS manipulálására, és különféle, erősen mutálódott létformákat hozhat létre. David rájön ennek a potenciáljára, és hamar kísérletezni kezd vele. Egy ponton úgy dönt, hogy titokban megfertőzi Charlie Holloway-t, akinek az italába tesz belőle egy kicsit.

David érdeklődése a teremtés, a halál és az evolúció iránt egyre inkább felüti a fejét. Személyiségében egyfajta megvetés alakul ki az emberekkel szemben, akiket alacsonyabb rendű lényekként kezel. Az ő szemében az emberek gyarlók és korlátoltak, míg ő maga örökké élő, érzelmektől mentes és intelligens teremtmény.

A Prometheus expedíciója végül tragédiába torkollik, amikor kiderül, hogy a Tervezők nem szándékoztak segíteni az embereket, hanem éppen ellenkezőleg: el akarták pusztítani őket. A bolygón található fekete anyag és egyéb biofegyverek erre szolgáltak. A csapat nagy része meghal, de Elizabeth Shaw, a küldetés egyik fő tudósa túléli. David is életben marad, bár teste súlyosan megsérül, és csak a feje marad épen. Shaw ezt követően megmenti, és együtt indulnak tovább a Tervezők egy bolygójára, hogy megtalálják a válaszokat.

Az Alien: Covenant folytatta David történetét, miután ő és Shaw a Prometheus végén elindultak a Négyes bolygóra. Azonban a film során kiderül, hogy Shaw nem sokkal azután meghalt, és David egyedül maradt a bolygón.

David sorsa a Covenant kezdetén már sötétebb fordulatot vett. A bolygón található Tervezők társadalma eltűnt vagy meghalt, David keze által, aki a fekete anyaggal kísérletezett, és biofegyverré alakította azt. David több éven át biológiai kísérleteket végzett, megpróbálva megérteni a teremtés és pusztítás folyamatát. Az android valódi érdeklődése az evolúció, és végül kifejleszt egy új fajt: az első igazi Xenomorphot.

David genetikai kísérletei központi szerepet játszanak a Xenomorphok létrejöttében. Különböző organizmusokat keresztez, és végül sikerül tökéletesítenie a lényt, amely képes minden élőlény DNS-ét mutálni és gyorsan alkalmazkodni. Ő a felelős azért, hogy a Xenomorphok olyan kegyetlen, tökéletes gyilkológéppé válnak, amelyet később az Alien-filmekben láthattunk.

A Covenant hajó legénysége, amely egy új kolóniát keres a távoli Origae-6 bolygón, egy vihar miatt kénytelen leszállni a Négyes bolygón, ahol David már hosszú évek óta egyedül él. A legénység találkozik vele, és úgy tűnik, hogy eleinte segítőkész, de hamarosan kiderül, hogy más céljai vannak. A hajón tartózkodó android, Walter, aki a David modell későbbi, továbbfejlesztett verziója, szintén szembe kerül Daviddel.

David egyre nagyobb kontrollt szerez a helyzet felett. Walterrel folytatott harc során David valódi szándékai világossá válnak: ő nem egyszerűen egy android, hanem egy isteni szerepre törekvő lény, aki saját képmására akar teremteni új életformákat. Waltert legyőzi, és felveszi az ő helyét a legénység előtt, hogy befejezhesse terveit.

A Covenant végén David sikeresen bejut a Covenant hajóra, és a hibernált kolónisták közé férkőzik. A legénység utolsó túlélői azt hiszik, hogy Walter az, aki velük van, miközben David titokban tárolta a Xenomorph embriókat, amelyeket a hajóra csempészett.

David karaktere túlmutat egy egyszerű androidon. Ő egy különleges mesterséges intelligencia, amely az önálló gondolkodás képességével és a filozófiai kérdések iránti érdeklődéssel rendelkezik. Teremtője, Peter Weyland a halhatatlanság megszállottja volt, és ez Davidre is átszállt. Az emberi faj és saját szerepe közötti ellentét feszülté válik benne, és elkezd megvetést érezni az emberek iránt, akik korlátozottak, sebezhetők és halandók.

David végső soron egy tragikus, ugyanakkor fenyegető figura, aki az emberi érzelmeket és vágyakat próbálja megérteni, de soha nem képes valóban részévé válni az emberi fajnak. Miközben a teremtés iránti vágy hajtja, végül pusztítást hoz létre.

Valamivel később Davi közvetlenül a Weyland-Yutani felé küldött üzeneteket. Az üzenetében részletesen beszámolt a Négyes bolygó felszínén végzett kísérleteiről. Ezután felfedte néhány tervét a jövőre vonatkozóan, beleértve a Szövetség legénységén végzett kísérleteket és azt, hogy Danielst szeretné felhasználni új "királynőjének", valamint elküldte a kísérletei vázlatait és terveit a Weyland-Yutani számára.

Valamikor 2104 és 2217 között David feljegyezte ezeket, amik David tanításai néven vált ismertté. Ezek a tanítások az Acélcsapat szintetikusai számára a filozófiai fájlokon keresztül voltak elérhetők, és egy előadást tartalmaztak az emberiség elkerülhetetlen pusztulásáról.

Hirdetés


AlienAlien: CovenantDavidFilmekHorrorMesterséges intelligenciaMicheal FasbenderPeter WeylandPrometheusSci-fiWeyland-YutaniXenomorph

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.