Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ahsoka vs. Vader - Legjobb fénykardcsaták 1. rész

Az Ahsoka és Vader közötti küzdelem volt a Star Wars egyik legérzelmesebb harca


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 14. 11:35

Ahsoka vs. Vader - Legjobb fénykardcsaták 1. rész
Megosztás

Hirdetés

A Star Wars talán nem is lenne Star Wars fénykardcsaták nélkül. Mára már rengeteg van belőlük, a legváltozatosabb helyzetekben és helyszíneken, így minden egyes nézőnek más a toplistája ilyen téren. Egy tervezett cikksorozat első részével szembesültök most, ha lesz igény rá, akkor igazából akár az összes összecsapást kivesézhetem majd. Igyekszem részletezni és bemutatni az adott párharcot, kiemelve a legfontosabb részleteket és az érzést, melyet átadtak. Ha videóban tekintenétek meg ugyanezt, akkor katt az alábbi linkre:

Vader természetesen itt is hatásvadász módon érkezett meg, a fickónk a legteátrálisabb karakter a teljes Star Warsban, rendesen büszke magára. Ezrát rendre utasítja egy igen emlékezetes mondattal „Akkor a többieknél bátrabban halsz meg!”.

Ahsoka természetesen beszól az egykori Anakinnak, felidézve megannyi közös pillanatot, kalandot és a fájdalmas búcsút is… Őszinte leszek veletek, én ezt a harcot szerintem többször láttam, mint ahány éves vagyok, csak a megjelenéskor tízszer, igaz, hogy akkor még egy időmilliomos kölyök voltam. Vader azonnal alkut kötne Ahsokával, s bár a Sötét Lovag próbálja elfedni az érzéseit, érzékeny pont számára egykor szeretett tanítványának elvesztése.

A párbeszéd a togruta lány és a Sötét Lovag között gondos munka eredménye, talán az egyik legjobb dialógus Star Warsban, Ahsoka bosszút esküszik és közli Vaderrel, hogy ő már bizony nem Jedi. Az a szívbemarkoló zene, amikor bekapcsolnak a fénykardok, nem csak aláfesti, de meg is koronázza a harcot, Vader a páncél miatt darabosan, erős csapásokkal hadakozik, míg Ahsoka gyors és akrobatikus mozdulatokkal mutatja be harci tudását.

Érződik, hogy a Sötét Nagyúr nem először harcol nálánál jóval mozgékonyabb ellenféllel szemben, súlyos vágásokkal próbál áttörni Ahsoka védelmén és mikor az egyik, mikor a másik kerekedik felül. Kiegyenlített harc ez, Vader az első pillanattól kezdve kétkézzel fogja a markolatot, ezzel is prezentálva, hogy méltó ellenfélnek tekinti Ahsokát. A Sith nagyurat végül összezavarja Ezra és Kanan, így Ahsoka kihasználja a helyzetet, átvágja a Sötét Alak sisakját, hogy ismét láthassa egykori mestere oly’ nagyon szeretett és tisztelt arcát.

S Anakin nem okoz csalódást, valóban visszakacsint pár másodpercre. Fontos megemlíteni, hogy Vader szeme mindvégig Sith sárga marad, a képregényekben kiválóan bemutatták azt, hogy csak egy minimális jó maradt a Sötét Nagyúrban és sajnos a folyamatos fájdalom, gyötrődés és önmarcangolás okozta sötétség mindig felülkerekedik. Meg is próbál gyorsan végezni Ahsokával, de mindhiába a lányt a legjobb tanította anno és a háborús körülmények edzették és formálták olyanná, aki még egy ennyire erős ellenféllel szemben is tartani tudja magát.

Ahsoka természetesen túléli, de csak közbeavatkozással, így elkönyvelhetjük Vadert győztesként. Animációs téren nagyon kevés olyan párharc akad, ami ennyire emocionális lenne, hirtelen nem jut eszembe egy se, ami túltenne ezen. Obi-Wan és Padmé mellett Ahsoka az egykori Anakin Skywalkerhez legközelebb álló személy, tanítványa távozását árulásnak könyvelte el, a legnehezebb időszakában hagyta hátra őt a togruta lány. Ahsoka pedig Anakin tanításának hála élte túl a 66-os parancsot és utána is rengeteget merített mestere szavaiból.

A klónok háborúja utolsó jelenetében Vader lenyúl és felveszi a hóból Ahsoka fénykardját, majd elteszi. Az előbb kivesézett jelenetben is visszatér Anakin egy kicsiny szelete, de Ahsoka képtelen hatást elég hatást gyakorolni Vaderre, ahogyan Obi-Wannak sem sikerült, egyik összecsapásuknál sem. Mindkettő agresszívan próbált az egykori Anakinra hatni és erőszakkal távolították el a sisakot is róla. Csak egyetlen-egy ember volt képes a harcot feladva feltámasztani a Kiválasztottat és az nem más volt, mint annak a Padménak a fia, akit Vader teljes szívéből szeretett még a Sötét Oldalon is. Aki miatt elbukott anno Jediként, aki miatt haláláig egy őt kínzó páncélba lett zárva. De ez talán egy másik videó témája lesz…

Hirdetés


Ahsoka TanoAnimációDarth VaderLucasfilmLázadókStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.