Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ahsoka 1-2. rész kritika - Ez lenne a legjobb Star Wars-sorozat?

Megérkezett végre a várva várt Ahsoka-sorozat.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 08. 25. 00:00

Ahsoka 1-2. rész kritika - Ez lenne a legjobb Star Wars-sorozat?
Megosztás

Hirdetés

Nagyon izgalmas hét érkezik a Star Wars rajongók körében, ugyanis szerdán debütált a Disney+ felületén a legújabb sorozat a messzi-messzi galaxisban, az Ahsoka, amely nem csak egyből két részt hozott magával, hanem szinte majdnem hibátlan epizódokat. Az Ahsoka mondhatni a Star Wars: Lázadók ötödik évada, hiszen egy nagyon fontos lezáratlan szál áll a sorozat középpontjában, méghozzá Thrawn és Ezra Bridger holléte, mert erről eddig semmit sem tudunk. Továbbá a Megmaradt Birodalmiak azon dolgoznak, hogy a chiss főadmirálist sikeresen vissza tudják hozni, amely elindítana egy újabb háborút.

A cikk további része spoilereket tartalmaz!

Nagyon nagy hype övezte a sorozatot, amely még mindig észlelhető, és ez a nagy felhajtás nem okozott nekünk csalódás, mert remek első-két részen vagyunk túl. Egyből egészen fantasztikusan indult az epizód, mert megkaptuk az ikonikus beúszó szöveget, amely röviden szemlélteti a történetet, és ezek általában a filmeknél voltak jellemzőek, de ez is már azt az érzést kelti az emberben, hogy ez nem csak egy sorozat a Star Wars univerzumában, hanem egy eposzi szériának ígérkezik, amely egy még nagyobb dolgot fog felvezetni. Nem lennék meglepve, ha az évad nem happy enddel érne véget, a beúszó szöveg színe is ad rá egy nyomós okot, hogy erre következetesen az ember. A sorozat valószínűleg még több drámát, fordulatot, helyszínt és meglepetést fog tartogatni nekünk, hiszen az előzetesekben bemutatott képkockák nagy része már látható volt az első-két részben, szóval teljesen kiszámíthatatlan lesz innen a sorozat, és csak remélni tudjuk, hogy nem lesznek töltelék részek és unalmas epizódok. Jon Favreu nem működött közre a sorozatban, szóval ettől talán nem kell félnünk.

A sorozat remekül adaptálta az animációs karaktereket. Rosario Dawson Ahsokája továbbra is lenyűgöző és a színésznő erre a szerepre született, de nézzük meg a többi karaktert is, akiket most láthattunk először élőszereplős formában. Ilyen fontosabb szereplő Hera Syndulla és Sabine Wren, akik nagyon jól működnek és a két színésznő, Natasha Liu Bordizzo és Mary Elizabeth Winstead remekeltek a szerepükben, egyedül Hera arcába tudnék belekötni, számomra túl emberi volt, de bátran merem állítani, hogy ez a részek folyamán egyáltalán nem lesz már zavaró. Továbbá Choppert is viszont láthatjuk, azonban őt már korábban szemügyre vehettük a Zsivány egyes: Egy Star Wars történet című filmben, de természetesen ott nem kapott akkora szerepet, mint itt. Nagyon nagy dicséret a készítőknek, hogy ilyen jól megalkották élőszereplős formában a karaktereket, és persze még van olyan, akit nem láthattunk az eddigi részek során, többek közt Ezrát (őt csak hologramon) és Thrawnt sem, de ami késik nem múlik. Lehet, hogy már a következő részben felbukkannak.


A helyszínek, a látvány, és a zene egyszerűen lenyűgöző. Rengeteg bolygóra ellátogattunk a két rész alatt, amelyek gyönyörűen vannak kidolgozva és minden apró kis részletre figyeltek a készítők, egy helyen sem lehet belekötni a vizuális megvalósításba. A zenére pedig nincsenek szavak. Ahányszor halljuk a különböző dallamokat, csak rázza a hideg az embert és ez is közre játszik abban, hogy igazi Star Wars feelinget tudjon nyújtani a sorozat, de a fentebb említett kezdés, hangulat és vágások is nagyban hozzájárulnak ehez. Azonban hiába jó minden, a zenében egy negatívum akad, méghozzá az, amikor Sabine Wren először megjelenik, és a hozzá kapcsolódó zene borzasztó. Egyáltalán nem illik a Csillagok háborúja világába, inkább az anime stílusra hajaz.

És ha már negatívum, akkor meg kell említeni az eddigi legnagyobb problémát, amely elvett egy kicsit a komolyságából a sorozatnak, de érzésem szerint kárpótolva leszünk. Arról van szó, hogy Sabine Wrent az első rész végén leszúrja az egyik új karakter, Shin Hati, de természetesen ő túléli, ahogy azt már manapság megszokhattuk a Disney-től. Ilyenr volt például az Obi-Wan Kenobi sorozatban Reva és a Főinkvizítor esete, utóbbinál legalább volt egy érthető indok, hogy miért élte túl, azonban a Marvelnél is nagy divat lett ez a filmes "elem", elég akár csak a Thor: Szerelem és Mennydörgésre vagy a Fekete Párduc 2-re gondolni. Nagyon merész húzás lett volna Filoniéktól, ha már az első részben kiírnak egy olyan fontos karaktert, mint a mandalóri graffiti művész, de akkor adódik a kérdés: minek kellett leszúrni?

A két új karakter is nagyon ígéretesnek tűnik, ők nem más, mint Baylan Skoll és Shin Hati. A mester és tanítványa korábban Jedik voltak, de valamiért a sötét oldalt választották és zsoldosnak álltak a Birodalmat szolgálva. Iszonyat kemény a két szereplő és nem ismerik azt a szót, hogy irgalom. A színészek is jól lettek kiválasztva, viszont Ray Stevenson még a sorozat megjelenése előtt sajnálatos módon elhunyt, akit Isten nyugosztaljon. Szóval a Megmaradt Birodalmiaknak szép kis csapata van: Baylan Skoll, Shin Hati, Morgan Elsbeth, akit A mandalóri második évadában láthattunk, és kiderült róla, hogy az Éjnővérekhez tartozik, amely egy újabb érdekes hátter információ, amiből sok volt a két rész során, de ez egyáltalán nem baj, mert így izgalmas elemekkel egészítik ki a karaktereket. Továbbá a Birodalmiak még egy Inkvizítorral is büszkélkedhetnek, akinek a kiléte egyenlőre ismeretlen, csak annyit tudunk, hogy a Marrok névre hallgat, de elég sok pletyka kering az interneten róla, hogy ki rejtőzhet a maszk mögött, többek között Barriss Offee is szerepel a listán.

VÉGSZÓ

Összességében az Ahsoka első-két része szinte pazar volt, azonban pár negatívum sajnos jelen volt az epizód folyamán. Remekül megkoreografált harc jeleneteket, helyszíneket és élőszereplős karaktereket vehettünk szemügyre, és nagyon érződik a sorozaton, hogy az egész Dave Filoni szüleménye és Jon Favreu egyáltalán nem dolgozott a szérián (valószínűleg akkor már a második rész egy töltelék epizód lett volna). Kíváncsian várjuk, hogy mit hoz nekünk a harmadik rész, amely szinte biztos, hogy lesz ilyen izgalmas.

A részek mindig szerdán 9 órakor jelennek meg a Disney+ felületén.

8/10

Hirdetés


AhsokaDisney+Ray StevensonRosario DawsonStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.