Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Ahsoka: Mi Baylan Skoll nagy terve?

Az Ahsoka 6. epizódja felvetette Baylan Skollnak a tervét, hogy megtörje a Jedik történetének körforgását.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 09. 21. 00:00

Ahsoka: Mi Baylan Skoll nagy terve?
Megosztás

Hirdetés

Az Ahsoka-sorozat bemutatta a Star Wars talán egyik legjobb gonosztevőjét, Baylan Skollt (a néhai Ray Stevenson megformálásában), egy volt Jedit, aki a 66-os parancsot és a Jedi tisztogatást úgy élte túl, hogy a galaxis ismeretlen vidékeire menekült. Baylan ebből a száműzetésből "Sötét Jediként" tért vissza, aki a Thrawn-hű Morgan Elsbeth (Diana Lee Inosanto) mellett dolgozik; azonban az Ahsoka cselekményének kibontakozása során világossá vált, hogy Baylannak saját, Thrawntól független céljai vannak, de vajon mi lehet az?

MI BAYLAN SKOLL CÉLJA?

A sorozat tele volt kenyérmorzsákkal Baylan Skoll nézeteiről és céljairól. Nem Sith, nem Jedi, aki nyugodtnak és tisztának tűnik, ahogyan képes átlátni az Erőn, megidézni a sötét oldal erejét, és tenni azt, amit a csatában tennie kell, néha egyértelmű vonakodással a szívében. Morgan Elsbethtel szövetkezik a pénznyereség miatt, és azért, mert valóban hisz abban, hogy Thrawn főadmirális és az ő háborúja segíthet abban, hogy a galaxis abba az irányba haladjon, amerre Baylan szeretné.

Az Ahsoka 6. epizódjában Baylan minden eddiginél egyértelműbben fogalmazta meg nézeteit. A rész során Baylan és tanítványa, Shin Hati (Ivanna Sakhno) találkozott Thrawn főadmirálissal (Lars Mikkelsen), és egy új küldetéssel bízták meg őket: tartsák be Sabine Wren (Natasha Liu Bordizzo) alkuját, hogy megtalálják Ezra Bridgert (Eman Esfandi), de csak addig, amíg az egykori lázadók egyesülnek. A vadászat során Baylan arról beszél Shinnek, hogy Ezra Bridger a "Bokken Jedik" vonalából származik - vagyis azokból, akiket "a vadonban képeztek ki", miután a Jedi Rend a 66-os parancs alatt elbukott.

Az epizódban Baylan a történelem véget nem érő körforgásáról beszél - a Jedik bukásáról és a gonosz, a Birodalom felemelkedéséről -, és arról, hogy szeretné megtörni ezt a körforgást a jó érdekében. Nyíltan kijelenti, hogy Thrawn hatalma "múlandó", és hogy a kezdetet keresi, hogy végre véget vethessen ennek a körforgásnak. Baylan szerint a Peridea bolygó olyan hatalom birtokában van, amitől még az Éjnővérek is félnek: egy olyan hatalomé, amely a "kezdet", ami végre megtörheti a körforgást, ahogyan mi azt ismerjük.

Baylan Skollt "sötét jediként" jellemezték, ami egy olyan kifejezés, amelynek számos jelentése van a franchise-ban. Leggyakrabban a sötét oldalra átállt Jedikre utal. Nem úgy tűnik, hogy Baylan egy egész Sötét Jedikből álló rendet szeretne létrehozni, de ugyanígy nem világos, hogy mit szeretne felépíteni a kör helyett, amit meg akar törni, vagy milyen hatalmat tudna hasznosítani ehhez.

A sorozat úgy tűnik készen áll arra, hogy Peridea és a Dathomiri boszorkányok révén egy kulcsfontosságú új erőt vagy alternatívát mutasson be az Erő világos és sötét oldalának révén. Persze, bármilyen világmegváltó hatalomról legyen is szó, annak még mindig bele kell illeszkednie egy olyan keretbe, amely végül visszaránt minket ugyanabba a körforgásba (szinte szó szerint), amikor az Első Rend és a Sith-kultusz belső köre évtizedekkel később hatalomra kerül. 

Egyes rajongói elméletek arra utalnak, hogy Baylan története véget ér (tehát meghal), mielőtt elérné a célját. Ebben a forgatókönyvben a Perideán elrejtett hatalom említését úgy tekintik, mint egy lehetséges ugródeszkát a Star Wars közelgő James Mangold filmjéhez, amely az Első Jedikről szól. Ez pedig egy remek összekötő kapocs lenne.

A sorozat minden szerdán új résszel jelentkezik a Disney+ felületén.

Hirdetés


AhsokaBaylan SkollDisney+James MangoldLucasfilmRay StevensonStar Wars

Képek forrása: Lucasfilm

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.