Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harcaA Gyűrűk Ura

Hirdetés

A Vörös és Arany Sárkány a könyvekben

Ilyen volt a három sárkány összecsapása a könyvekben!


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 07. 11. 06:48

A Vörös és Arany Sárkány a könyvekben
Megosztás

Hirdetés

A Sárkányok háza 2. évadának 4 részében látott sárkánycsatára fogjuk kivesézni ebben a cikkben, beszélve úgy a sorozatban látott, mint a könyvekben olvasott verzióról. A cikk spoilereket tartalmaz a Sárkányok háza eddigi részeivel kapcsolatosan, illetve a könyv történéseiről is lerántom a leplet, de nem beszélek semmi olyasmiről, ami esetlegesen ezután történhet meg az élőszereplős szériában. Lássuk hát, hogy milyen különbségeket fedezünk fel! Ha videóban tekintenétek meg ugyanezt, akkor katt az alábbi lejátszóra:

 

A Tűz és Vér c. könyvet veszem alapul, amikor a regényben olvasottakról beszélek vagy éppen idézek. Az írott anyagban Ser Criston és csapata szintúgy Varjúpihenőt szemelte ki célpontjául és Rhaenys ugyanúgy megjelent Meleys, a Vörös Királynő hátán. A különbség csak az, hogy Criston jóval felkészültebb volt a könyvben, mindennel is támadta a sárkányt, hosszúíjakkal, számszeríjakkal lövöldöztek, a nyílvesszők szó szerint beborították az eget. Hasonló dárdavetőkkel támadták a sárkányt, mint amilyen Dorneban is végzett Meraxesszel, vagy a Trónok harca 8. évadában Rhaegallal.

Túl sokra természetesen nem mentek a próbálkozásokkal, Meleys lángba borított mindent, és tette ezt határozottan, míg meg nem jelent II. Aegon Sunfyre, Aemond pedig Vhagar hátán, hogy együttes erővel rontsanak neki Rhaenysnek. Cole csapdát állított a Sosemvolt Királynőnek, ő meg belesétált, a szériában is hasonló volt a helyzet, de ott Aemond készakarva késleltette a csatlakozást, Aegon pedig váratlanul érkezett meg, nem kalkulálták bele a fiút az eredeti tervbe.

A könyv szerint „Rhaenys hercegnő meg sem próbált menekülni.” Ugyanezt láthattuk a szériában, acélidegzettel és oroszlánbátorsággal vetette bele magát a reménytelen küzdelembe, pedig a szériában valamivel jobbak voltak az esélyei, ott nem kellett egyszerre két ellenfélel hadakoznia. Az írott forrás alapján Meleysnek lett volna némi esélye Vhagar ellen, de a két sárkány már túl nagy falatnak bizonyult számára. A szemtanúk alapján a tűzlabdák olyan erővel robbantak a levegőben, hogy több Nap is gyúlt az égen. Meleys még átharapta Sunfyre aranyszínű torkát, Vhagar pedig felülről csapott le a sárkányra, így mindhárom fenevad a földbe csapódott, olyan erővel, hogy Varjúhipenő mellvédjéről hullani kezdtek a kövek.

Meleys elpusztult, a földre érkezve széttépték, Rhaenysből pedig annyi se maradt, hogy azonosítani lehessen őt. A könyvben Sunfyre egyik szárnya félig leszakad, Aegonról pedig konzekvensen kerülöm, hogy bármit is beszéljek. Nagyjából ennyit lehet és kell tudni eddig a pontig, minden más információval csak poént lőnék le nektek.

A szériában látottakról is szeretnék még egy keveset beszélni. A sorozatban Aemond először meghúzza magát és türelmesen kivár addig, amíg a testvére esetlegesen meghal Meleys és Rhaenys ellen. Amikor már kezd gyanússá válni a tökölése, felszáll a magasba és megkínálja sárkánytűzzel mindkét sárkányt, de míg Meleys és lovasa időben kitérnek előle, addig Aegon nagyon is pórul jár, a fák között landol sárkányával. Mindezek ezután Aemond valószínűleg próbál végezni vele sajátkezűleg is, de Cole hirtelen felbukkanása megakadályozza a rokongyilkost újabb gaztettében.

Természetesen nehéz állást foglalni bárki mellett is, Aegon a körülmények, az elnyomott nevelés, Alicent és Otto kényuralmának áldozata és fontos hozzátenni, hogy a fiatal férfinál még a legtöbb nagyúrnak is nagyobb tekintélye van Királyvárban. Aegon amolyan bábkirály, akinek a nevét és sorsát a körülötte élők áruba bocsájtják annak érdekében, hogy hatalmat gyakoroljanak. Mindeközben a srác sajnos gyenge marad, egy olyan személy, mint Tommen Baratheon lesz majd bő másfél évszázad múlva, még a szigorú nagyapa és anyuka is megvan, bár Alicent és Otto emberségesebb teremtmények, mint Cersei és Tywin, azt be kell ismerni. Aegon is tökösebb és önálóbb, ezt sem vitatom, de figyelem- és szeretethiányából fakadóan kényszercselekvésekhez folyamodik, alkoholizál, bordélyokba jár és bólogató embereket gyűjt maga köré, akik kérdés nélkül adnak neki igazat vagy szórakoztatják őt, miközben ők maguk is csak felkapaszkodnak a szerencsétlen fiú hátán.

Bármi is lesz a sorsa Aegonnak, az igencsak tragikusan lesz bemutatva, valószínűleg egy audiovizuális terror lesz átélni úgy neki, mint nekünk. A fiú megannyi hibát követett el, erőszakolt, fattyakat nemzett, megkérdőjelezte a nála bölcsebben döntését, élcelődött a testvérével, száműzte a nagyapját. De ezek tényleg annyira egetrengetően nagy bűnök? Talán az összes patkányfogó felköttetése mégiscsak az, igen, az már tényleg egy szadista ostobaságnak bizonyult. Aegon ettől függetlenül törekedne a jóra, ezt láthattuk, amikor az idézőjelesen pórnépet fogadta és szerette a fiát is. A fiú tehát nagyrészt érdemtelenül szenved az őt körülvévő zsarnoki és önző emberek miatt, látszólag senki sem szereti és érti meg őt.

Félő, hogy Aegonra nagyobb szenvedés vár, ha túléli a negyedik részt, Aemond valószínűleg mindent megtesz annak érdekében, hogy elhallgattassa a testvérét, félszeműnk ennyire közel még a teljhatalomhoz sosem állt.

Aemondnak is igaza lehet a saját szemszögéből, ő tettrekész és megfontolt, felnőttesebb a hozzáállása szinte mindenhez, a fivérét nem érzi méltó örökösnek. Hasonló konfliktus alakulhatott volna ki a vajszívű Viserys és a tökös férfi archetípus Daemon között is, csak utóbbi sosem húzta meg a ravaszt, legmerészebb álmaiban sem tört volna szeretett testvére életére.

Aegon továbbá beleköpött Cole és Aemond levesébe is, ugyanis tudták, hogy a Feketék egy nagyobb sárkányt akarnak a harcmezőre küldeni, csapdát is állítottak, az egyszerre borzasztóan ijesztő és mégis szerethető Vhagar személyében. Aegon a 2. évad 3. epizódjában meg is alázta Aemondot, ami bár csak egy icipici, elhanyagolható tényező, mégis hozzáadott valamennyit a félszemű fiú bosszúságához.

Az már egyszer biztos, hogy Rhaenys mindkét verzióban derekasan küzdött és még véletlenül sem gondolt a visszavonulásra.

A hercegnőtől igen szép szavakkal búcsúzik a könyv:

"Jocelyn Baratheon úrnő és Aemon Targaryen herceg szeretett lánya, Corlys Velaryon nagyúr hűséges felesége, anya és nagyanya, a Sosemvolt Királynő félelem nélkül élt, és végül vérben és tűzben halt meg. Ötvenöt éves volt."

A Sosemvolt Királynő halála nagyon-nagy érvágás lesz a Feketéknek, Corlys várhatóan kibukik majd, már így is több családtagjukat elvesztették, erre a pontra igencsak megtépázott lett a Targaryen-Velaryon család ezen része. Rhaenyrára szó szerint rájár a rúd, lassana nem telik el két, egymás utáni epizód, hogy ne veszítsen el egy hozzá közel állót, de a háborúk már sajnos csak erről szólnak.

Hirdetés


2024Aegon TargaryenAemondGame of ThronesHBOHouse of the DragonRhaenysSorozatokSárkányok házaTrónok harca

Képek forrása: HBO

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.