Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Lelkünk mélyére hatol: A szabadság hangja kritika

Alejandro Monteverde egy nagyon fontos filmet készített el.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 12. 25. 00:00

Lelkünk mélyére hatol: A szabadság hangja kritika
Megosztás

Hirdetés

A szabadság hangja című film még 2023. július negyedikén került először bemutatásra, amit sikerült még a hazai premier - 2024. január 25 - előtt megnéznünk. Az alkotás egy borzasztóan kemény és lélek kínzó témát dolgoz fel: a gyermekkereskedelmet. Ezen belül még a gyermekpornográfia is előtérbe kerül. A film főszereplője a valóságban is létező Tim Ballard szövetségi ügynök, aki 12 éven keresztül nyomozott gyerekkereskedők és pedofilok után. Munkája rendkívül kimerítette mentálisan és lelkileg, és bármennyire sikeres akciókat hajtott végre, az elrabolt gyerekek nagy része nem került vissza a szüleihez. Ballard ezért nyugdíjazása előtt néhány hónappal felmondott, hogy Dél-Amerikába utazzon és hasonlóan elszánt emberekkel folytassa a gyerekek felkutatását. Az Operation Underground Railroad nevű szervezete 10 év alatt több ezer gyereket mentett meg és szintén több ezer emberkereskedőt tartóztatott le. A filmben egy testvérpár utáni nyomozását követjük végig, ami szélsőséges munkamódszerekre készítette az ügynököt.

Alejandro Monteverde egy eléggé kényes és mondhatni tabu témához nyúlt, amelyből nagyon kevés tartalom készül, és ez borzasztóan nagy baj. Fontos lenne sok emberrel közölni, hogy valójában mennyi veszélyt is rejt magában a gyermekekkel lévő kereskedelem és, hogy annyira vigyázzunk gyerekeinkre, amennyire csak tudunk, tegyünk meg értük mindent, amit lehet. A film egyébként egy remek összegzővel zárul, ahol felhívja figyelmünket az előbb említettekre és arra, hogy mennyi áldozattal és traumával járhat egy ilyen esemény, amely életük végéig a gyerekekkel marad és már sosem lesznek olyanok, mint azelőtt.

A rendező újfent bebizonyította, hogy mestere az érzelmekre ható filmeknek. Olyannyira, hogy a film megtekintését követően nem igazán lesz kellemes gondolatunk aznap, sőt a pozitív hangulat is teljesen háttérbe fog kerülni. Tehát egyáltalán nem egy hétköznapi darab A szabadság hangja. Erre rátesz egy lapáttal a két gyermekszínész lenyűgöző játéka. Mind a ketten elképesztő módon aranyosak, de, ami a legfontosabb, hogy minden egyes érzelem leolvasható az arcukról. Legyen az öröm vagy boldogság, illetve a félelem és a trauma jelei. Hibátlan választás volt a két színész és nem mindennapos az effajta teljesítmény gyerekektől. A történetük már önmagában drámai és tragikus, hiszen mindketten a gyermekkereskedelem áldozatai. A kislány később kerül elő, de apjának megígérte a főszereplő, hogy megkeresi és megszabadítja "gazdájától". Azonban ez egyáltalán nem volt olyan egyszerű, mivel a lány egy kolumbiai fegyveres csoportnál élte nem hétköznapi életét.

Ami a főszereplőt, a James Caveziel által megformált Tim Ballardot illeti, ő is kitűnő választásnak bizonyult. A karakter a valóságban is egy létező személy, tehát nem fiktív emberről van szó. Ő egy igazi megmentő, bármit megtesz, hogy a gyerekek újra hazatérjenek és biztonságos környezetben éljenek tovább. Könyörtelen utat járt be, mindent megélt, de végül betartotta ígéretét és mindkét gyermeket, illetve még 50-60-at is megmentett. Azonban az idáig vezető út korántsem volt ilyen egyszerű, hiszen borzalmas dolgokat kellett megtennie: egy kereskedőtől vásárolt gyermeket és egy olyan szigetet üzemeltetett, ahol az előbb említett mennyiségben voltak jelen az ifjak, és bárki kiélhette vágyait e helyen. Természetesen ezek mind rendőri segítséggel valósultak meg, hogy könnyedén elfogják a tetteseket és, hogy a gyerekek újra szabadak legyenek. Szóval a színész játéka zseniálisra sikerült, egy szavunk nem lehet rá.

A történet nagyon okosan és szépen építkezik, minden fontos információt közül velünk, és hátborzongató dolgokat mutat be. A kameramunka, a zene szintén lenyűgöző és a hangulat megteremtése már magával hozza azt, amitől igazán szörnyű érzésünk támad a film nézése közben. Továbbá a Szabadság hangja az elmúlt évek egyik legszebb keretét kapta, hiszen azzal a csodás képsorokkal ér véget, amellyel elkezdődött és nem meglepő, ha elerednek könnyeink.

Hirdetés


A szabadság hangjaAlejandro MonteverdeFilmek 2023James CavezielTim Ballard

Képek forrása: Santa de Films

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.