Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A klónozás teljes története a Star Warsban

A klónozás minden bizonnyal az egész messzi-messzi galaxist nagyban meghatározta


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 06. 13. 22:07

A klónozás teljes története a Star Warsban
Megosztás

Hirdetés

A Star Wars történetének elmúlt 22 éve alatt a klónozás, a klóncsapatok és a Kamino egyre fontosabbá váltak. A Star Wars II. rész - A klónok támadása 2002-es megjelenése óta a közönség már ismeri a Galaktikus Köztársaság klónhadseregét, és azt is, hogy milyen jelentős erő volt a galaxis történelmében. A klónok és a klónháborúk azonban még régebb óta részei a Csillagok háborúja történetének, hiszen már az 1977-es eredeti filmben is említésre kerültek.

A klónhadsereget eredetileg Palpatine kancellár azon tervének részeként rendelték meg, hogy átvegye a galaxis felett a hatalmat - a klónhadsereget egyébként a Kamino bolygón hozták létre. A hadsereget Obi-Wan Kenobi fedezte fel, aki rájött, hogy a bolygót kitörölték a Jedi Templom archívumából. 

A KLÓNOZÁS OTTHONA ÉS EREDETE

Ahogy a Klónok támadása filmben, A klónok háborújában és A Rossz Osztag animációs sorozatokban láthattuk, a Kamino egy óceáni bolygó volt, amelyet szinte teljes egészében elborítottak a viharok. A Kamino a Star Wars-galaxis Vad Űr szektorában helyezkedett el, és technikailag extragalaktikus volt, mivel közvetlenül a Rishi-ködön túl volt - a fő galaxis egyik szatellitgalaxisa. A planéta volt a kaminoiak otthona, a klónozási technológiára szakosodott idegeneké.

A kaminoiakról nem sokat tudunk a Köztársaság nagy hadseregének létrehozása előtti időszakról, de feltételezhető, hogy már korábban is alkottak meg hadseregeket. A kaminoiak gyorsított növekedési ütemet használtak, hogy sokkal gyorsabban "növesszék meg" a klónokat, és még a harcra is kiképezték őket a létesítményeikben. Mégis, egyetlen hadsereg, amelyet Yavin előtt 22-ben, a Klónháborúk kezdete előtt hoztak létre, sem volt olyan jól megalkotott, mint a Köztársaság hadserege. Ezt maga Lama Su kaminoi vezető is kijelentette.

A KLÓNOZÁS MEGHATÁROZTA A KLÓNHÁBORÚKAT

Az, hogy Obi-Wan Kenobi felfedezte a klónokat a Kaminón, egy hihetetlen jó időzítés volt, mivel a Köztársaság nem sokkal később háborúba keveredett a Független Rendszerek Konföderációjával. Emiatt a Kamino és a klónozás rendkívül fontos lett a háborús erőfeszítések szempontjából. A kaminóiak a fejvadász Jango Fett genetikai adatait használták fel a hadsereg létrehozásához, ami külön kihívást jelentett, miután Mace Windu megölte őt Geonosison.

A háború során egyre több és több klón készült, még végül a Birodalom leállította azt, miután átvette az irányítást. Jango Fett eredeti klónjai Boba Fett, a fejvadász klón fia, és Omega, egy változatlan női klón volt, aki laborasszisztensként dolgozott a Kaminón. Egy alkalommal a Kaminót még a szeparatista erők meg is támadták, és a klónok először harcoltak azért, hogy megvédjék otthonukat a pusztulástól.

A 66-os parancs és a klónháborúk végét követő felemelkedése után a Birodalom elkezdte megváltoztatni a Kamino használatát. Az összes klónt, fiatalokat és időseket is egyaránt elköltöztették a helyszínről, helyet adva a fejlett létesítmények teljes bezárásának, mivel a Birodalom a klónok helyett emberi katonákkal kezdte feltölteni a hadseregét. Mindez akkor csúcsosodott ki, amikor a Birodalom bombázni kezdte Kamino fővárosát, ezzel pedig elpusztítva az összes klónozási technológiát, és a kaminoiak vagy menekültként, vagy a Birodalom fogságában maradtak. Azonban a klónozás jelentősége a galaktikus történelemben nem állt meg itt.

A NEKROMANTA PROGRAM

Miután császárként megszerezte a galaxis feletti uralmat, Sheev Palpatine elkezdett arra összpontosítani, hogy hatalmás egyre tartósabbá tegye, és az egyik ilyen törekvés a Nekromanta Program volt. A projekt egy olyan klónozási technológia kifejlesztésére irányuló erőfeszítés volt, amely lehetővé tette az Erőre érzékeny klónok létrehozását, amelyekbe Palpatine a halála után átültethette volna a tudatát. A projekthez szükséges volt egy olyan klón, akinek elég magas volt a Midiklorián-szintje, ami oda vezetett, hogy az uralkodó kétségbeesetten vadászott az Omegára.

Palpatine klónokon alapuló kutatásának nagy része a Wayland bolygón történt, a Tantiss-hegy nevű kutatóbázison. Palpatine ott állomásoztatott egy tudóst, Dr. Hemlockot, aki Erő-érzékeny gyermekekkel kapcsolatos kutatásokat végzett, és valószínűleg azon dolgozott, hogy megfelelő klónt készítsen a császár számára. Mindezt megzavarta a Rossz Osztag, akik lerombolták a bázist, miután kimentették Omegát a létesítményből.

A PROGRAM PALPATINE HALÁLA UTÁN IS ÉLT

Jóval A Rossz Osztag eseményei után a Star Wars-idővonalán A Mandalóri több epizódja is előtérbe helyezte A Nekromanta Programot. A Birodalmi Maradvány, különösen Moff Gideon a klónozási technológiára összpontosítottak. A projektet még név szerint is megemlítik a Birodalmi Árnyéktanács ülésén A Mandalóri 3. évadában. Hux később segít megalapítani az Első Rendet, és ezzel minden lezárul Palpatine klónozásának és Snoke legfőbb vezér ügyében. Snoke-ot klónozási technológiával hozták létre, és végül ő lett a Birodalmi Maradvány egyetlen vezetője. Úgy tűnt azonban, hogy ezek a vezetők is mind azon dolgoztak, hogy megfelelő klónokat készítsenek a császár számára, amelyek közül az egyiket a Skywalker kora című filmben láthattuk is. Mindezek együttesen a klónozást egy nagyon fontos elemmé tették a Star Wars-világában, a Klónháborúktól a Végső Rendig.

Hirdetés


A MandalóriA Rossz OsztagA klónok háborújaDarth SidiousKlónok támadásaKlónozásPalpatineSkywalker koraStar Wars

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.