Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Történelmi vereség: A győztes gól kritika

Az amerikai szamoai labdarúgó-válogatott többféleképpen is történelmet írt.


babelzoltan Bábel Zoltán

2024. 03. 09. 00:00

Történelmi vereség: A győztes gól kritika
Megosztás

Hirdetés

Taika Waititi rendezőt borzasztóan nehéz megítélni, mivel eléggé megosztó személyiség lett napjainkban. Igazán a Thor: Ragnarökkel robbant be a hétköznapokba és azóta számos ismert filmet készített, mint például a Jojo Nyuszit, amely Oscar-díjjal is büszkélkedhet, továbbá még ide sorolhatjuk a förtelmes Thor: Szerelem és Mennydörgést, ami az új-zélandi szakember egyik legpocsékabb alkotása. 2023-ban ismét visszatért a rendezői székbe és megalkotta A győztes gól című sportfilmet. 

A történt az Amerikai Szamoa futballcsapatát követi nyomon, miután 31:0-ra brutális vereséget szenvedtek egy 2001-es FIFA mérkőzésen. Mivel ismét közelednek a világbajnokság selejtező mérkőzései, felbérelik a szebb napokat látott, renegát edzőt, Thomas Rongent, aki reményeik szerint változtat a világ legrosszabb focicsapatának sorsán. 

Tehát nem egy hétköznapi eseményt dolgoz fel A győztes gól, mivel nem gyakori jelenség, hogy valamelyik csapat 31 találatot ér el egy mérkőzésen vagy ennyi gólt kap. A film egyből ezzel veszi kezdetét, hogy ismertesse velünk a labdarúgás történetében elért legnagyobb arányú győzelmét/vereségét - sőt itt Hajdú B. István kommentálásával hallhatjuk a meccs rövid összefoglalóját. Továbbá még az alkotásról azt is fontos megjegyezni, hogy a 2014-ben bemutatott Next Goal Wins című dokumentumfilm adaptációjáról van szó. 

A film főszereplője nem más, mint Micheal Fassbender, aki a holland-amerikai Thomas Rongen foci-edző bőrébe bújik, hogy a "csúcsra" vigye Amerikai Szamoa válogatottját, amely a világ egyik legrosszabb csapatjaként van számon tartva. Elsőre ez a feladat lehetetlennek tűnik, és eleinte meg is gyűlik rendesen a baja szinte mindennel. Nem elég, hogy a játékosok elképesztően ügyetlenek, még a nép "buta" kultúrája is közre játszik és zavarja a cél elérésében. A karakter nemcsak ezekkel a dolgokkal kell, hogy megküzdjön, hanem önmagával is, mivel nem véletlen küldték ide. Rengeteg botránynak volt részese karrierje során és ez az egy ajánlat érkezett csak felé, amit végül elvállalt. Továbbá a film későbbi részében kiderült, hogy két éve elhunyt a lánya, és ezért viselkedik nem megszokott módon, sőt még a felesége is elhagyta. 

Az amerikai szamoai labdarúgás elnöke pedig csak egy dolgot kért Thomastól: szerezzenek egyetlen egy gólt a 2014-es világbajnokság selejtezőin. Rengeteg edzést, motiváló beszédet és kitartást követően ez megtörtént, méghozzá Tonga válogatottja ellen, akiket nem mellesleg le is győztek 2:1-re. Ezt követően játszottak egy 1:1-es döntetlen a Cook-szigetek ellen, majd Szamoa 1:0-ra megverte őket és ezzel együtt elúszott a világbajnoki részvétel. De semmi ok nem volt arra, hogy szégyenkezzenek, csodálatos teljesítmény volt ez a polinéz csapattól és óriási utat jártak be az edzővel együtt, aki nemcsak új otthont talált, hanem megismert egy fantasztikus kultúrát és népet. 

És, ha már kultúra, akkor ne menjünk el szó nélkül a fa'afafine játékos mellett, aki az első transznemű játékos volt, aki részt vett egy világbajnoki selejtezőn és ő pedig nem más, mint Jaiyah Saelua. A hátvédet leszámítva az amerikai szamoai kultúra is viszonylag mélyen be lett mutatva és teljesen hitelesen, amely hatalmas pluszpont. 

A többi karakter pedig remekül sikerült és pazarul hozzák saját szerepüket, sok egyedi figurával ismerkedhetünk meg, és azt is szemügyre vehetjük, hogy az ilyen kis labdarúgó nemzet játékosai nemcsak a fociból élnek, hanem mellette más munkát is kell végezniük, hogy boldog életet éljenek. Ha kicsit közelebbről akarjuk ezt megvizsgálni, akkor elég az andorrai csapatra gondolni - akikről egyébként csúnya emlékeink vannak -, de még számos más válogatottnál látható ez.

Egyedül egy dologba lehet belekötni a film kapcsán, amely a túltol humor. Legtöbb esetben működnek a poénok és rendkívül fárasztóak, de néha olyannyira, hogy azok már kellemetlenek tudnak lenni.

A győztes gól még 2023-ban debütált a mozikban, viszont a Disney+-nak köszönhetően már streamelhető eme könnyed kikapcsolódást nyújtó film a platformon.

Hirdetés


A győztes gólAmerikai SzamoaDisney+Filmek 2023LabdarúgásMicheal FassbenderNext Goal WinsTaika Waititi

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.