Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A gonosz Yoda

Milyen lenne Yoda Sithként?


dsnrbrt Dósa Norbert

2024. 08. 16. 12:22

A gonosz Yoda
Megosztás

Hirdetés

Valószínűleg ti magatok is elkacérkodtatok korábban a gondolattal, hogy mit művelne Yoda a Sötét Oldalon. Nincs tudomásunk arról, hogy Yoda bármikor is átadta volna magát teljes mértékben a sötétségnek. Azonban úgy a Legendákban, mint a Kánonban megérintette őt az Erő Sötét Oldala, a videóban pedig kitérünk arra a Yodára, aki az egész ismert univerzumot rabigába hajthatta volna. Ugyanezt videó formátumban is megtekinthetitek az alábbi lejátszóra kattintva:

Rengeteg megosztó dolog létezik a Star Warsban, de Yoda hatalma konszenzus tárgyát képezi, vitathatatlan, hogy ő az egyik leghatalmasabb lény a Galaxisban. Nehéz belegondolni, hogy a vén Jedi mit művelne a Sötét Oldalon Sith mesterként, de egy biztos: nem nagyon akadna olyan tanítvány, aki legyőzhetné őt. A már sajnos legendákba tartozó és Sean Stewart által írt Star Wars: Yoda - Sötét találkozó c. könyv betekintést nyújt abba, hogy mennyire félelmetes a kis zöld fickó a Sötét Oldalon.

A regény címe igencsak találó, Dooku fegyverszünetet ígérve magához csalogatja Yodát a Vjunra, hogy végezzen vele. Itt egy érzelmes vitába keverednek, szóba kerül Dooku gyerekkora és a két világkép közötti különbségek, Tyranus pedig megpróbálja átállítani Yodát, az alább olvasható szöveggel provokálva a bölcs Jedi mestert. A monológ részben meggyőzőre sikeredik, Yoda ugyanis néhány másodperc erejéig megmutatja, hogy miért jobb, ha a Világos Oldalnak szenteli az életét.

"Hát akkor légy dühös emiatt! - kiáltotta Dooku. - Haragudj! Gyűlölj! Tombolj! Engedd el magad! Egyszer, csak egyszer ne játszd, hogy Jedi vagy, és ismerd be azt, amit mindig is tudtál: egyedül vagy, hatalmas vagy, és amikor a világ lesújt rád, sokkal jobb visszavágni, semmint elfordulni! Érezz, Yoda! Érzékelem, hogy a sötétség szétterjed benned. Itt és most, egyetlenegyszer légy őszinte magadhoz, és nézz szembe az igazsággal!

Yoda ekkor visszafordult, és Dookunak a torkán akadt a lélegzet. A holomonitorok sivár űrszeleteket és távoli csata-mezőket ábrázoló képei miatt az agg mester arcára fekete és kék foltokkal vegyes, sötét árnyak vetültek, és Yoda egy szörnyű pillanatig úgy nézett ki, mint Darth Sidious. Vagy inkább úgy, mint az a teremtmény, amivé ő maga válhatott volna: egy romlott Yoda, egy Yoda, akinek félelmetes hatalmát a sötét oldallal való kapcsolata végképp elszabadította. Dooku ebben a pillanatban megértette, hogy mekkora ostobaságot csinál: ha Yoda valóban átállna a sötét oldalra, senki sem állhatna ellen neki. Még magát Sidioust is könnyedén elsöpörné. Talán az egész világegyetem sem tudná elviselni mindazt a gonoszságot, ami kitelne egy közel kilencszáz éves Jedi-lovagtól.”

Végül Dooku terve majdnem fordítva sül el, a Sith tanítvány pedig igen közel kerül ahhoz, hogy visszatérjen a Világos Oldalra. Ez természetesen nem sikerült, Dooku idegbe gyütt az éppen akkor érkező Skywalker és Kenobi miatt.

Yoda még jófiúként is döntetlenre jött ki Sidiousszal, így talán nem is annyira elvetemült Dooku elképzelése a gonosz Yodáról, miszerint könnyedén elsöpörné Palpatinet. A bölcs öreg a kánonban szó szerint megküzdött a lelkében rejtőző sötétség manifesztációjával. A Jedi Nagymesternek rá kellett ébrednie, hogy az ő lényének is létezik egy gonosz része, s el is fogadta ezt.

Adódik tehát a kérdés: hatalmasabb lenne egy Sith Yoda?

Ahhoz, hogy választ kapjunk a kérdésre, bevágok ide egy részletet A Birodalom visszavágból:

„A Sötét oldal nem erősebb, csak simább, könnyebben járható.”

Yoda pont azért maradt erős, mert ellenállt a kísértésnek. A Sötét Oldal a könnyen járható, de közel sem helyes út. Láthattuk a Sithek bosszújában is, hogy Yoda mennyire magabiztosan lépett fel Palpatine ellen, hírből sem ismerte a félelem szót. Nem borzongatta meg őt a halál gondolata, nem rettegett Sidious-tól, egyszóval semmitől, amitől a legtöbb élőlény menten becsinálna.

Azt azonban nehéz vitatni, hogy egy Sötét Oldali Yoda mértéktelen pusztítást hozna magával, nem elég, hogy gátlástalanabb hozzáállásssal, de 900 évnyi bölcsességgel felvértezve senki sem állhatna az útjába. Gondoljunk csak bele abba a tömérdek tudásba, amit ennyi idő alatt felhalmozott a kis zöld öreg! Láthattuk, hogy könnyedén kivédi az olyan képességeket, mint pl. az Erő-villám. Harcolni meg csak úgy lehet valami ellen, ha ismered azt. A Jedi Könyvtár hatalmas, és Sith holocronokat is tartalmaz, esélyes, hogy a Nagymester tudatában volt a gonosz tanoknak, de természetesen nem gyakorolta azokat. Egy gonosz Yodát mi tartana vissza ezen képességek használatától?

Ha Yoda a 66-os parancs előtt lépne ki a Rendből, akkor magával rántana megannyi Jedit, rengetegen még a Világos Oldalon is vakon követték a tanácsait. Valószínű, hogy az Egyensúly így teljesen felborulna, s az Erő ilyenkor bizony teszi a dolgát: Yoda tombolása rövid életű lenne.

Velem lehet a gond, de én örülök, hogy a sith Yodát sosem láthattuk, amúgy sem férne bele a történetbe. Azt azonban bizonyosan tudjuk, hogy megérintette őt a sötétség, sőt mi több, lényének egy része volt mindvégig, ő azonban elfogadta azt, legyőzve ezáltal az olyan tényezőket, mint az irigység, a félelem és a szenvedés.

Hirdetés


DisneyFilmekGeorge LucasJediLucasfilmSithSorozatokStar WarsYoda

Képek forrása: Lucasfilm,AI

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.