Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A Disney+ meglepetése: Nincs, aki megmentsen kritika

Az év egyik legjobb filmjével van dolgunk.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 09. 23. 00:00

A Disney+ meglepetése: Nincs, aki megmentsen kritika
Megosztás

Hirdetés

Nemrég érkezett meg a Disney+ képernyőire a Nincs, aki megmentsen című sci-fi horror, amely az idei év meglepetése lehet, és azt már most le kell szögezni, kár hogy nem moziban láthattuk a filmet.

A cselekmény Brynn Adamsről, egy kreatív és tehetséges fiatal nőről szól, akit elidegenítettek a közösségétől. A magányos, de mindig reménykedő Brynn vigaszt talál annak az otthonnak a falai között, ahol felnőtt – egészen addig, amíg egy éjjel különös zajokra nem ébred, amelyeket földöntúli betolakodók okoznak. Ezután összecsap velük, akik arra kényszerítik, hogy szembenézzen tragikus múltjával.

A film hasonló meglepetést okozott, mint tavaly a Barbár című horror, amely szintén a Disney+-on jelent meg, és bátran lehetett mondani az év horrorfilmjének. A Nincs, aki megmentsen pedig szintén ugyanezt az utat járhatja be, mert valóban meglepetés volt, és a sci-fi horror műfajában kimagaslóan sikerült. Nemcsak a történet és a koncepció ragadja magával a nézőt, hanem maga a karakter és az űrlények ábrázolása.

Ami mindent visz az egyértelműen a koncepció megvalósítása. Apróbb hibákat és logikai bukfenceket fel lehet fedezni, főleg a film vége verheti ki néhányaknál a biztosítékot, de összeségében zseniális. Nagyon jót tett a filmnek, hogy alig beszélnek benne, folyton csend van és rettegés. Hibátlanul működik a félelem keltés, hátborzongatóan néznek ki a földönkívüliek, amikor először látjuk őket, és rendkívül ijesztő dolgokat is csinálnak a házban, amelyek bekövetkeztekor nem meglepő, ha összecsináljuk magunkat. Borzasztóan félelmetes tud lenni és minimálisan az eleje hasonlít a 2002-es Jelek című alkotáshoz, amelynek nézése során hasonló érzések kavarognak az emberben, hogy ilyen lényekkel nem igazán akarnánk találkozni...

A főszereplő színésznő, Kaitlyn Dever remek választás volt, aki kiválóan játsza el a magányos Brynnt. Minden érzés kivetül az arcára, mind amikor fél, és mind amikor próbál boldog lenni. Karaktere pedig pazarul van megírva, egy hihetetlenül összetett szereplő, akinek nem csak az űrlényekkel, hanem drámai múltjával is szembesülnie kell. A film nagyon szépen vezeti rá a nézőt az eseményre, és gyönyörűen ötvözi a idegen lényeket a múlttal. 

A film képi világa remekül sikerült, és ezért lehet sajnálni, hogy nem küldték moziba, mert ott még nagyobb élményt nyújtott volna. A zene is hibátlan lett, és amire még nincsenek szavak, azok a földönkívűli hangok. Hidegrázós, ahányszor csak meghalljuk, főleg az esti, sötét jelenetknél lehet rettentően félni tőlük, akik egyébként első pillantásra sokkal kegyetlenebbnek tűnnek, mint amilyenek valójában. Kinézetük a végtagok miatt eléggé félelmetesek, de egyébként nem váltják meg a világot, tipikus földönkívűli kinézetük van, amivel semmi baj sincsen.

Ahogy fentebb említettem, a film során alig-alig beszélnek, ami hatalmas pozitívum, mert még rémisztőbbé teszik a készítők az alkotást, és jó pár dolgot ennek köszönhetően a nézők fantáziájára bíznak. A kamerával is fantasztikusan bántak, mert rengeteg a vágatlan pillanat, és olyan szögekből jöhetnek az arcunkba az ijesztések, ahonnan nem számítanánk rá, szóval bizony kiszámíthatatlan is tud lenni a film.

VÉGSZÓ

Összeségében a Nincs, aki megmentsen egy pazar film lett, és senki sem számított arra, hogy ilyen jóra fog sikerülni. Magával ragadó a története, csakúgy, mint a főszereplő remekbe szabott kidolgozottsága, az idegenek pedig önmagukért beszélnek. Nem hibátlan, főleg a megosztó lezárás miatt, azonban mindenképp nézzétek meg, mert egy kiváló darab a sci-fi horror műfajában.

A film megtekinthető a Disney+ felületén.

8.5/10

 

 

Hirdetés


Disney+Filmek 2023HorrorKaitlyn DeverNincs aki megmentsenSci-fi

Képek forrása: Disney+

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.