Star WarsThe Walking DeadMarvelA majmok bolygójaVisszatekintő

Földönkívüli invázió: A 3-test-probléma kritika

Hatalmas potenciál, felemás végeredmény az adaptáció.


Bábel Zoltán

2024. 04. 09. 18:59

Földönkívüli invázió: A 3-test-probléma kritika
Megosztás

A 2006-ban megjelent kínai sci-fi regényt, A háromtest-problémát valószínűleg egy olyan embernek sem kell bemutatni, aki jártas a zsánerben és kedveli azt. Liu Che-hszin könyve oly népszerű lett, hogy a Netflix úgy gondolta, készítsünk egy adaptációt belőle, amely meg is valósult és nem is olyan régen debütált a streamingen, A 3-test-probléma néven. A történet dióhéjban annyi, hogy egy fiatal nő végzetes döntést hoz az 1960-as évek Kínájában, amely teret és időt átszelve komoly következményekkel jár napjainkban egy csapat briliáns tudósra nézve. Öt volt kolléga újra összeáll, hogy szembenézzenek az emberiség történetének legsúlyosabb fenyegetésével, miközben a természet törvényei a szemük előtt nyernek új értelmet.

Mielőtt elkezdenénk kicsit spoilerekkel megspékelve a kritikát, azt fontos megjegyezni, hogy nem olvastam a könyveket, így nincs összehasonlítási alapom, kizárólag a sorozatban látottakat fogom értékelni. 

A 3-test-probléma már a koncepciójával könnyen megveheti a sci-fi kedvelőit, viszont a látszat néha csal, mert sokkal több lapult ebben az ötletben, amit felemásan sikerült megvalósítani. Először is, amik merőben a negatívumok sorát gyarapítják: a förtelmes karakterek. Egy sci-fi széria alap fontossága az, hogy legalább az egyik szereplővel tudjunk azonosulni, akit féltünk vagy izgulunk érte az adott szörny, invázió vagy katasztrófa miatt. Itt egy ilyen figura sincs, kiért a szívünk dobbanna egyet, mivel szörnyen sikerültek. Elsősorban a tudósokat senki sem így képzeli el, hogy folyton isznak, drogoznak és nagy ívben tesznek az egészre és inkább hallgatnak saját maguk makacs gondolataira, amelyek akár halálosak is lehetnek. A "briliáns elmék" sokszínűsége pedig ismét megmutatta azt, hogy a Netflix enélkül nem képes elkészíteni egy tartalmat.

A sorozat rengeteget időzik a karaktereken és az őket körülvevő drámákon, amelyek nagyrésze teljesen jelentéktelen a történet szempontjából és inkább nevezhető apró információmorzsának, hogy azonosulni tudjunk velük, de ahogy már említettem, ez lehetetlen. Sokkal jobban működött volna, ha még több kérdésre kapjuk meg a várva várt választ - és nem majd egy következő évadban, ahol szintén újabbak jönnek fel a felszínre és már nem fogjuk tudni követni az eseményeket - és nem felesleges dolgokra pazarolják az időt, amely egyébként nem is volt oly rövid, hogy ne fértek volna bele értékes pillanatok, hiszen a nyolc epizód mindegyike több mint 50 perces játékidővel bír, sőt már az egy órát is súrolta.

Ha igazak pletykák, akkor nemcsak a második, hanem egy harmadik évad is el fog készülni, amely azért adhat egy újabb reményt a szériának, hogy megmutassa igazi arcát és tényleg elhozza nekünk azokat az égető és súlyos dolgokat, amiket felvezettek az első nyolc epizód során. Rengeteg érdekes dolog került terítékre a sorozatban, amelyek nem mindig kapnak elég teret a sci-fi tematikájú tartalmakban. Ilyen volt például Isten létezésének a kérdése, a mesterséges intelligencia, természetesen a nélkülözhetetlen földönkívüliek, akik egyértelműen A 3-test-probléma legjobb és legkiemelkedőbb történetei elemei, még akkor is, ha nem láttuk őket valódi formájukban.

Az idegenek kénytelenek elhagyni saját bolygójukat, mivel az ő naprendszerük három csillagból áll, amelyek rendkívül instabil módon keringenek egymás körül, Ebben a háromtest-rendszerben az egyetlen Föld-szerű planéta, ahol ők élnek, folytonos pusztulásra van ítélve a szélsőséges hidegtől, illetve melegtől. Még a '60-as években egy hölgynek sikerül kapcsolatba kerülni a földönkívüliekkel, amely egészen 2024-ig fennáll és 400 év mire megérkeznek. Azonban hiába bíznak bennük - és már mondhatni egy szekta alakult ki köréjük, ahol "Úrként" hivatkoznak rá/rájuk -, mivel nem a legbékésebb módszereket alkalmazzák arra, hogy manipulálják az emberiséget és, hogy sokan "megtérjenek", majd pedig szolgájukká tegyék az embereket. Hihetetlen, hogy mennyi változatos elemet tudtak bemutatni nekünk, amik nem e világból származnak, hanem a másik túlzottan is intelligens faj eszközei, például a VR-szemüvegekre hajazó "játék", ami nem is igazán nevezhető szórakozásnak, mivel az ott látottak az idegenek pusztulását mutatja be a használónak, csak emberi alakokkal, hogy emészthetőbb legyen a számukra. De ide lehet sorolni azt, amikor egy számláló jelenik meg egyes karaktereknél vagy azt, ahogy a csillagok villognak. Ezt egy nagyon fejlett technológiával készített eszköz, amely használatával szinte bármit el tudnak érni és céljuk, hogy megakadályozzak az emberek technológiai fejlődését és, hogy ne lehessen megállítani az eljövetelüket. 

A 3-test-probléma összes része a Netflix kínálatában elérhető.


A 3-test-problémaAdaptációLiu Che-hszinMesterséges intelligenciaNetflixSci-fiSorozatokSorozatok 2024

Képek forrása: Netflix

Blogunk fenntartása költségekkel jár. Amennyiben támogatnád az oldalunkat, itt megteheted:

Támogatás