Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

A 10 legjobb fantasy franchise

A rajongók ezt a 10 fantasy franchise-t szeretik a legjobban.


babelzoltan Bábel Zoltán

2023. 08. 26. 00:00

A 10 legjobb fantasy franchise
Megosztás

Hirdetés

A filmek és a sorozatok minden műfaja lehetővé teszi a nézők számára, hogy ideiglenesen elmeneküljenek a valóság elől, de a fantasy ezt egy egészen más szintre emeli. Különösen a fantasy-filmek tömörítenek rengeteg csodát és varázslatot több, mint kétórás játékidőbe, amelyek közül a legjobbak gyakran több filmből álló franchise-ok.

Ezek a fantasy filmes franchise-ok lehetnek eredeti alkotások vagy könyv adaptációk, de amíg több filmben is látványos új világokat, koncepciókat és érdekes karaktereket fedezhetünk fel, addig a közönségnek van mibe befektetnie. A fantasy a fiktív kreativitáson keresztül viszi el a közönséget egy utazásra, ahol a legjobb franchise-ok nagyobb és mély hátteret kapnak, ami még emlékezetesebb élményt tud nyújtani.

Narnia krónikái

Narnia krónikái

Lehet, hogy a Narnia krónikái nem a legkedveltebb filmek közé tartozik, de kétségtelenül a fantasy műfaj egyik fontos franchise-a. Az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény remekül mutatja be Narnia varázslatos világát, valamint a Pevensie-gyerekektől és a fehér boszorkánytól kezdve Aslanig és Tumnus úrig a karaktereket.

A Caspian herceg és A Hajnalvándor útja folytatásként kevesebbet hozott, de még mindig Narnia varázsát és a csoda érzését nyújtotta. Ha valami, akkor maga Narnia és érdekes lakói emlékezetesebbek, mint a Pevensi család és az ő történetük. A beszélő állatoktól kezdve a varázslatos szekrényen át az időhöz való teljesen másfajta viszonyulásig Narnia világa a lehető legfantasztikusabb.

Így neveld a sárkányodat

Így neveld a sárkányodat

Az élőszereplős fantasy-filmeket gyakran tönkreteszi a megkérdőjelezhető CGI, de vannak olyan animációs fantasy-filmek, amelyek teljesen megkerülik ezt a problémát. Az Így neveld a sárkányodat tökéletes példája annak a fantasyfilm-franchise-nak, amely a család, de végső soron az emberek és sárkányok közötti kapcsolatok témáját mutatja be, méghozzá remekül.

Az Így neveld a sárkányodat három filmen keresztül varázsol el minket a sárkányok világában, olyan szinkronszínészekkel, mint Jay Baruchel és Kit Harington. Túlzó vonásokkal és személyiségekkel, amelyeket az élőszereplős tartalmak nehezen tudnak megragadni, a franchise igazi fantasy varázslatot tud adni.

Az Így neveld a sárkányodat-filmek a legjobbak közé tartoznak az animációs fantasy filmek között, tele érzelemmel és humorral, valamint azzal a klasszikus csodával és varázslattal, amelyről a fantasy műfaj ismert.

Indiana Jones

Indiana Jones

Az eredeti Indiana Jones-trilógia az 1980-as években az akció-kalandfilmek műfajának egyik vezető szereplőjévé tette a franchise-t. Harrison Ford a címszereplővel szinte eggyé vált és még két folytatásban is visszatért 2008-ban és 2023-ban a legendás régészként.

A Kristálykoponya királyságának földönkívülijeitől, a frigyláda különös erőitől és a sors tárcsája időutazásáig Indiana Jones valóban feszegette az akció-kalandfilm műfajának határait, de végül is megérdemli, hogy a fantasy nagyjai mellett szerepeljen.

Ezek a fantasy elemek nem mindenkinek tetszettek, gondoljunk csak A kristálykoponya királyságára, amely az egyik legmegosztóbb darab a franchise-ban, de hiába a sok negatívum, mert ennek ellenére ezek az elemek is ikonikussá tették ezt a franchise-t.

Jumanji

Jumanji

Amikor a filmek a kreativitásukat egy életre keltett játék ötletén keresztül engedik szabadjára, az valóban új szintre emeli a fantasztikus elmélyülést. A Jumanji-filmek pontosan ezt tették az 1995-ben megjelent, Robin Williams főszereplésével készült eredeti filmben. Az eredetiben egy társasjáték hozta a káoszt a való világba, míg a 2017-es és 2019-es folytatásokban a szereplők egy videojátékon keresztül látogattak el Jumanjiba.

Bármilyen formát is öltsön a játék, a filmek rengeteg akciót, kalandot és humort tartalmaznak. A franchise-hoz egy újabb folytatás van készülőben, azonban sokan nem tudják, hogy a Zathura – Az űrfogócska szintén a franchise-hoz tartozik.

A Karib-tenger kalózai

A Karib-tenger kalózai

A Karib-tenger kalózai 2003-ban egy olyan franchise-t teremtett meg, ami mára már az egyik legikonikusabb fantasy filmek közé sorolható, főleg a kalózok témájában. Johnny Depp hosszú és mozgalmas karriert futott be, de mindig is Jack Sparrow kapitányként, a sorozat főszereplőjeként fogunk emlékezni rá.

A Karib-tenger kalózai-trilógia kezdeti részét mindig is a franchise legjobb filmjének fogják tartani. Bár Depp még két film erejéig visszatért, és egy hatodik film még mindig lehetséges, viszont sokat kell rajta dolgozni, hogy felérjenek az eredetiekhez.

Az öt filmet tekintve azonban A Karib-tenger kalózai minden idők egyik legnagyobb filmes franchise-a, különösen a fantasy műfajon belül. A filmek túlmutattak azon, hogy egyszerűen kalózokat állítsanak egymás ellen, átkok, mesék és egyéb rémségeket is bemutatnak. A Karib-tenger kalózai ma is rendkívül népszerű, és a Disney egyik legsikeresebb élőszereplős franchise-a.

Avatar

Avatar

James Cameron 2009-ben egy olyan világot teremtett meg Pandorán, ami mindig tud újat mutatni és ahányszor nézi az ember, mindig gyönyörű. Az univerzumban remekül keveredik a sci-fi és a fantasy, hiszen a Föld már létezik ebben a világban, de a történet a Pandorán játszódik. 2009 után egészen 2022-ig kellett várnunk, hogy megkapjuk a folytatást, azonban még három folytatást tervez Cameron.

James Cameronnal az élen az Avatar-filmek egy új, virágzó  bolygó szépségét és csodáját örökítik meg. Ám még egy új bolygón is fennállnak a megszállók klasszikus problémái. Pandorán különböző na’vi törzsek és titokzatos lények élnek, nem megfeledkezve a biológiai érző istenségről, Eywáról, aki az utat vezeti. Az Avatar-filmek a fantasy műfaj egyik legcsodálatosabb ékköve.

Star Wars

Star Wars

Star Wars-franchise minden bizonnyal messzebbre nyúlt, mint bármelyik másik a fantasy műfajon belül az 1977-es indulása óta. A 70-es évek végén és a 80-as évek elején bemutatott eredeti trilógiát 1999-től egy előzménytrilógia követte, majd 2015-ben egy folytatás trilógia vette kezdetét. Ez a hatalmas sci-fi fantasy-sorozat nem is állt meg kilenc filmnél, hiszen átterjedt az animációs filmekre, valamint az önálló Zsivány Egyesre és a Solo: Egy Star Wars történetre is.

A Jedik félelmetes erejétől és a drámai fénykardharcoktól kezdve az új bolygók felfedezéséig és az intergalaktikus politika bonyolultságáig a Star Wars szinte mindent kínál a fantasy szerelmeseinek.

A Star Warsnak hatalmas rajongótábora van, és az elmúlt években még tovább bővült az olyan televíziós sorozatokkal, mint A mandalóri vagy az Andor. A Star Wars-filmek listája már most kétszámjegyű, és a következő években még rengeteg új filmmel fog bővülni – és persze sorozatokkal is.

Harry Potter

Harry Potter

Ha bárki a varázslásra gondol, az első név, ami eszébe jut az a Harry Potter. A franchise a 90-es évek végén indult könyvsorozatként, és hamarosan sikeres filmadaptációkat készítettek hozzá. A rajongók Harry Potterrel együtt nőttek fel, aki a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Iskolába járt, és nyolc filmben egyensúlyozott a varázslóiskolába járás csodái és a varázsvilág sötét valósága között.

A Harry Potter névhez kötődő viták ellenére a filmeket még mindig minden idők egyik legjobb fantasy franchise-ának tartják, és a közelmúltban megjelent videojáték, a Hogwarts Legacy után egy televíziós sorozat is készül. A Legendás állatok-filmek sosem tudták teljesen visszahozni azt a varázslatot, amit a fő Harry Potter-filmek hoztak, de a rajongóknak így is tudtak valamit adni a varázsvilágból.

Marvel Filmes Univerzum

Marvel Filmes Univerzum

Marvel Filmes Univerzumot (MCU) ritkán nézzük lineárisan, mint egy műfajt, de annak ellenére, hogy a több mint 30 filmje mindegyike szuperhősökről szól, rengeteg akciójelenettel és különböző világokban való utazással, mégis mindegyiket a tudományos-fantasztikus filmek közé sorolhatjuk. Thor és Hangya erejétől és képességeitől kezdve a multiverzumoktól, a különböző galaxisoktól és az Istenektől kezdve szinte minden megtalálható a több mint 30 filmben és a különböző sorozatokban.

Az MCU egy egy olyan franchise, amely magába foglalja a fantasy legtöbb tulajdonságát, és általában jó ütemben halad a különböző fázisokkal, kivéve a negyediknél. Sok MCU-film sci-fi témákat dolgoz fel, de vannak földhözragadtabb hősök, akik a Földön végzik a dolgukat, de a klasszikus fantasy érzés: a csoda és a rejtély, mindig jelen van.

A Gyűrűk Ura

A Gyűrűk Ura

J. R. R. Tolkien mindig is a fantasy nagyjai közé fog tartozni, akinek koronája A Gyűrűk Ura megalkotása volt az 1950-es években. Könyveiből a 2000-es évek elején nagy sikerű filmtrilógia is készült, és a mai napig a fantasy legjobb művének tekintik. A Gyűrű Szövetsége, A két torony és A király visszatér című regényeket gyakran használják a siker mércéjeként minden olyan fantasy-eposz számára, amelyik hírnevet akar szerezni magának.

A Gyűrűk Ura csatáinak és fantasztikus összecsapásainak puszta léptéke sokáig él az emlékezetben, még akkor is, ha az újabb keletű Hobbit-trilógia és A hatalom gyűrűi-sorozat nem igazán tudta megragadni ugyanazt a varázst. Középföldéből sosem elég és ez egy olyan franchise, amely soha nem fog meghalni.

Hirdetés


A Gyűrűk UraA Karib-tenger kalózaiAvatarFantasyHarry PotterIndiana JonesJumanjiMarvelNarnia krónikáiStar Wars

Képek forrása: CBR

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.