Star WarsMarvelVisszatekintőAlienTrónok harca

Hirdetés

Idén 20 éves az Igazából Szerelem, most hoztunk róla 10 érdekességet

A 20. évfordulón felújított változatban látható nagyvásznon minden idők egyik legkedveltebb karácsonyi filmje, az Igazából szerelem.


istvan István

2023. 11. 23. 00:00

Idén 20 éves az Igazából Szerelem, most hoztunk róla 10 érdekességet
Megosztás

Hirdetés

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

10 ÉRDEKESSÉG AZ IGAZÁBÓL SZERELEMRŐL

1. A Samet alakító Thomas Brodie-Sangster és a Julietet játszó Keira Knightley között csupán öt év korkülönbség van: egyikük 13, másikuk 18 éves volt a forgatás alatt.

2l Bill Nighy-nak fogalma sem volt, hogy egy valós castingon vesz részt. "A forgatókönyv olvasópróbáján csak szívességből vettem részt a nagyszerű casting direktor, Mary Selway miatt, aki régóta próbált már beszervezni egy filmre. Azt hittem csak azért hív be, hogy hangosan hallja a forgatókönyvet, végül hatalmas meglepetésemre megkaptam a munkát".

3. Hugh Grant nem volt oda a táncjelenetért, de a rendező hajthatatlan volt. "Egyáltalán nem volt kedvem táncolni, nemhogy próbálni. – Mondta Grant. "A mai napig sokan gondolják – és egyetértek velük –, hogy ez a leggyötrelmesebb jelenet, amit valaha filmre vittek. De van, akinek meg tetszik. De el kell ismernem, az én ötletem volt, hogy a titkárnő rajtakapjon."

4. A Négy esküvő és egy temetés forgatókönyvét szintén Richard Curtis írta, a film végső változatából viszont kimaradt egy jelenet, melyben a főszereplőt alakító Hugh Grant úgy próbál meg flörtölni egy esküvőn, hogy a felszolgált ételt szidja – éppen az ételszállítónak. Az Igazából szerelemben újraforgatták ezt a jelenetet, itt Kris Marshall balul elsült flörtjét látjuk.

 5. Simon Pegg még éppen a világhírnevet hozó Haláli hullák hajnala előtt állt, amikor felmerült a neve Rufus, az ékszerkereskedő szerepére. Ám a rendező végül a főiskolás évekből ismert jóbarátját, Rowan Atkinsont választotta, akivel már többször dolgoztak együtt (a Négy esküvő és egy temetés című filmen, valamint a Mr. Bean és a Fekete vipera sorozatokon).

 6. A film egyik legemblematikusabb jelenetében Mark (Andrew Lincoln) papírlapokon vall szerelmet Julietnek. A lapokon lévő szöveget maga Andrew Lincoln írta.

7. A forgatókönyvet is jegyző Curtis eredetileg 14 szerelmi szálat szeretett volna a filmbe, ebből kettő már íráskor kikerült, kettőt viszont leforgattak, de végül kivágtak. Külön történetet kapott volna egy tolószékes lány, és egy fiú, aki szerelmes dalt ír egy lánynak, aki végül a banda dobosával jön össze. Kivágták a jeleneteit egy afrikai párnak, akik éhínség idején támogatják egymást, valamint egy iskolaigazgató-nőnek, aki hazaútja során bebizonyítja elköteleződését leszbikus partnere mellett.

 8. Szívszorító jelenet, amikor Emma Thompson karaktere rájön, hogy férje megcsalja, majd elvonul sírni a közös hálószobájukba Joni Mitchellt hallgatva. A jelenetet tizenkétszer vették fel, a színésznő elmondása szerint Kenneth Branagh színész-rendezővel való fájdalmas szakításának érzéseit használta fel a minél megindítóbb színészi játékhoz.

 9. Amikor Jamie (Colin Firth) a tóparton gépeli a legújabb regényét, Aurélia (Lúcia Moniz) elveszi a nehezéknek használt bögrét az asztalról, a szél pedig felkapja a teleírt papírlapokat, amik a tóban kötnek ki. Azt látjuk, hogy ruhájukat levetve mindketten beugranak a tóba, ám a valóságban a kb. 50 centiméter mély tóban a színészek csupán térdeltek.

 10. Sarah (Laura Linney) kétszintes lakása a Bridget Jones naplója írója, Helen Fielding otthona alapján készült. Fielding régi barátja a rendezőnek, akivel az első két Bridget Jones-filmen együtt dolgoztak forgatókönyvíróként.

Az Igazából szerelem 2023. december 14-én érkezik a hazai mozikba az ADS Service forgalmazásában.

Hirdetés


Alan RickmanAndrew LincolnColin FirthHugh GrantIgazából SzerelemLaura LinneyLiam Neeson

Képek forrása: ADS Filmek

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás.